Lumina Duhului Sfânt – izvorul nesecat al „Luminii din călimară”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în ziua de joi, 14 iunie a.c., elevii premianți la concursul școlar județean „Lumina din călimară”, închinat cultului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, ediția a-IV-a, desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2017, au fost răsplătiți la final de an școlar de către organizatorii concursului, Protoieria Bacău, cu o frumoasă excursie de o zi întreprinsă la o parte din locașurile sfinte cu renume din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Elevii premianți ai concursului „Lumina din călimară”, de la diferite Şcoli Generale și Colegii băcăuane, au avut bucuria să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, la sfârșitul căreia, părintele Gabriel, slujitor al sfintei catedrale a adresat un cuvânt duhovnicesc tuturor celor prezenți, fiindu-ne totodată ghid în vizitarea ansamblului arhiepiscopal din vechea cetate mușatină.
Înainte de plecarea spre următoarele obiective, elevii împreună cu profesorii îndrumători au vizitat și fabrica de lumânări a Centrului Eparhial din Roman – „Sfânta Fotini”, dar și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe”, din municipiul Roman, unde au luat masa de prânz.
Călătoria elevilor premianți a continuat la biserica cu hramul „Sfântul Nicolae”, din localitatea Trifești (com. Trifești, jud. Neamț), unde au avut bucuria de a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a cărei istoric bogat în minuni le-a fost evidențiat printr-un frumos cuvânt de învățătură, adresat de către părintele paroh Laurențiu Segneanu, care i-a servit pe copii la finalul întâlnirii cu cireșe proaspat culese din pomii sădiţi în grădina bisericii.
După acest popas duhovnicesc, pașii tinerilor pelerini, însoțiți de către doamna profesoară de Religie Ortodoxă Mărcuță Mioara și părintele profesor Lucinschi Răzvan-Constantin, s-au oprit la Mănăstirea Giurgeni (com.Valea Ursului, jud. Neamț), unde s-au închinat la o altă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, au ascultat istoricul mănăstirii redat prin cuvântul părintelui-ghid, întărit și de relatarea minunilor săvârșite de Maica Domnului asupra credincioșilor prezenți la sfintele slujbe, săvârșite în această vatră monahală. La plecare, după ce copiii au fost serviți cu suc și dulciuri de către gazde, elevii împreună cu profesorii au mulțumit și părintelui Antonie, starețul mănăstirii, mutat la Domnul în luna februarie a acestui an, printr-o rugăciune adresată Maicii Domnului, la mormântul acestuia.
Periplul spiritual al zilei a fost încununat cu cel de-al patrulea obiectiv religios, pe care elevii și profesorii lor l-au vizitat, la sfârșitul acestei excursii: Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Valea Budului (com. Margineni, jud. Bacău), mănăstire cu datare istorică recentă, dar care se evidențiază prin armonia dintre elementul natural și cel spiritual, frumusețea peisajului de poveste și rugăciunea arzătoare a obștii mănăstirești înălțate către Dumnezeu, aflate sub îndrumarea maicii starețe, monahia Magdalena Budeanu. În acest cadru binecuvântat, „pelerinii Maicii Domnului” au avut bucuria de a se închina și de a înălța rugăciuni atât în paraclis cât și în biserica mare a mănăstirii, apreciind sculpturile în piatră, ce mărturisesc despre drumul Crucii săvârșit de Mântuitorul Iisus Hristos către Golgota Sfintelor Sale Pătimiri, fără de care nu ar fi fost posibilă Învierea Domnului Hristos. A urmat cuvântul de învățătură al maicii-ghid, cuvânt referitor la istoricul așezământului monahal, supranumit de către Înaltpreasfințitul Părintele Arhiepiscop Ioachim, „Meteora Bacăului”.
În încheierea unei zile atât de frumoase, elevii și profesorii au mulțumit Bunului Dumnezeu prin rugăciune, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare, părintelui protoiereu Costică Busuioc al Protoieriei Bacău pentru sprijin și tuturor părinților și maicilor care au fost gazde primitoare pentru pelerinii de la locurile sfinte amintite.
Pr. Lucinschi Răzvan-Constantin