Mesaje transmise la trecerea la Domnul a IPS Eftimie Luca

La aflarea veştii privind trecerea la cele veşnice a IPS Arhiepiscop Eftimie, reprezentanţi ai autorităţilor bisericeşti şi laice au transmis mesaje de compasiune Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, clerului şi credincioşilor acestei de Dumnezeu păzite eparhii.

PF Părinte Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:

Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Romanului şi Bacăului, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

 Victor Opaschi, 

Secretar de Stat pentru culte:

Am primit cu tristețe vestea trecerii la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Eftimie Luca, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Venerabilul Părinte Eftimie a slujit Biserica Ortodoxă Română timp de opt decenii ca monah, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți stareți din Moldova. Chemat la demnitatea arhierească a continuat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului munca vrednicilor săi înaintași, Sfântul Dosoftei mitropolitul, Veniamin Costachi și Melchisedec Ștefănescu, păstorind cu multă înțelepciune, râvnă și cu deosebită grijă față de patrimoniul bisericesc.

După un secol de viață și activitate în slujba credinței, Înaltpreasfințitul Eftimie Luca rămâne în memoria Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și a întregii Biserici Ortodoxe Române ca Părintele ”Eftimie cel Bun”, imaginea blândeții părintești și a dăruirii de sine.

Dumnezeu să-l odihnească!

IPS Părinte Timotei,

Arhiepiscopul Aradului:

Trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie a marcat profund clerul și binecredincioșii creștini din Eparhia Aradului și reprezintă o mare pierdere pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.

Ierarhul, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Aradului transmit mesajul de condoleanțe, rugând pe Domnul nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să așeze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Eftimie în lumina și iubirea Preasfintei Treimi. Totodată, dorim colaboratorilor și ucenicilor vrednicului ierarh a arăta întreaga râvnă pentru a continua munca rodnică a acestuia și spre pomenirea sa.

Primiți, Vă rugăm, Preasfințite Părinte Episcop Ioachim, asigurarea întregii noastre considerații.

You may also like...