Moaștele Sf. Apostol Andrei la Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică 26 iunie 2016, pentru prima dată în Bacău – la biserica „Sfinții Apostoli” din Parcul Cancicov (lângă Spitalul Județean), vor fi aduse  Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

În perioada 26-29 iunie 2016, începând cu Vecernia Duminicii Tuturor Sfinților (duminica I după Rusalii) și până miercuri, băcăuanii vor avea ocazia de a participa la un inedit și multiplu eveniment cultural-duhovnicesc ce se va desfășura la biserica „Sfinții Apostoli” din Bacău, sub titlul ”De la Înviere, prin Înălțare, spre Parusie” , în cadrul mai larg al programului eparhial cu același nume.

MOASTE SF. ANDREI

Sfintele Moaște ale Sf. Apostol Andrei și ale Sf. M. Mc. Pantelimon vor fi aduse la biserica Sfinții Apostoli din Parcul Cancicov – Bacău

În contextul ”Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, Protopopiatul Bacău și Parohia „Sfinții Apostoli organizează simpozionul ”BACĂUL sub binecuvântarea sfinților” un eveniment cultural-duhovnicesc proiectat pe parcursul a patru zile, în perioada 26-29 iunie 2016.

Evenimentul se va desfășura după un program liturgic-misionar, cultural și catehetic organizat la biserica «Sfinții Apostoli» din Parcul Cancicov, (singura biserică din municipiu care are ocrotitor pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel) și adresat în mod special elevilor și tinerilor.

Astfel, duminică – 26 iunie 2016, în jurul orelor 18:00, cu binecuvântarea IPS Ioachim,  odorul de mare preț al Sfintelor Moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon va fi adus de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la biserica «Sfinții Apostoli».

”Sfinții Apostoli sunt ocrotitorii nu doar ai parohiei și bisericuței din Parcul Cancicov; această sărbătoare are o semnificație cu totul aparte pentru băcăuani deoarece Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt, dintotdeauna, ocrotitorii Bacăului. Serbarea HRAMULUI reprezintă pentru credincioşi – sau ar trebui să reprezinte,  un prilej de bucurie duhovnicească pentru că stă în strânsă legătură cu sfântul ocrotitor sau sărbătoarea de cinstire a sfinților… însă în același timp are și un profund caracter misionar prin aceea că legăm sau, mai bine spus, unim trecutul de prezent şi acestea de viitor.

Tocmai de acea subliniem cu tărie că mesajul duhovnicesc este cel esențial, este cel care rămâne (… până la urmă hramul nu este prilej de spectacol și decibeli), iar Biserica propune un arc peste timp, o ieșire din timp prin asumarea timpului liturgic, o perspectivă de trecut, prezent şi viitor încununate de rugăciune prin slujba euharistică a hramului” – a subliniat părintele protopop Costică Busuioc.

În fiecare zi, de luni până miercuri, începând cu ora 7 dimineața și până către orele amiezii, vor fi săvârșite Miezonoptica, Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie; în fiecare zi, la Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană vor fi date de Corul Mănăstirii Tisa Silvestri și Corala Melchisedec a preoților din Protopopiatul Bacău, urmând ca Miercuri – 29 iunie, în ziua hramului, la Liturghia arhierească prezidată de IPS Ioachim, să participe și Corul de maici al Mănăstirii Văratec.

Partea a doua a fiecărei zile va sta sub semnul unei altfel de întâlniri, una care provoacă la dialog. Sub titlul «Apostolat și educație creștină pentru lumea de astăzi» se va desfășura luni conferința ce va avea drept invitat pe Părintele Arhimandrit Pimen Costea iar marți conferința «Ai copil? Învță să fii părinte!» Arhimandrit Hrisostom Rădășanu.

”Mulțumind IPS Ioachim și IPS Teodosie pentru acest dar duhovnicesc oferit băcăuanilor și credincioșilor parohiei «Sfinții Apostoli», adresez această invitație de suflet, în egală măsură, celor care au preocupări duhovnicești și se îngrijesc de «cultura sufletului» precum și tuturor băcăuanilor. Evenimentul nostru nu este de fapt numai al nostru ci este al tuturor. Subliniez cel puțin două elemente de detaliu, însă esențiale prin importanța și deschiderea ce o dau programului duhovnicesc din perioada 26-29 iunie 2016:

  • mai întâi prezența, în imediata apropiere a bisericii noastre, a bolnavilor care trec prin Spitalul Județean; practic biserica Sfinților Apostoli stă, la propriu și la figurat, lângă spitalul prin care cei mai mulți dintre noi am trecut sau urmează să trecem la un moment dat. Nu este deloc puțin lucru să nu rămâi indiferent, mai ales într-o societate consumist-hedonistă, la suferința, neputința și necazurile aproapelui. Tocmai din acest motiv primim cu atâta bucurie Sfintele Moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, doctor fără de arginți, martir, ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor;
  • în același timp ne gândim la toți cei aflați în examene în această perioadă. Prea bine știm că nu doar elevii sau studenții se află în examene – de  fapt o cetate întreagă se află acum în febra pregătirilor și a emoțiilor… pentru că în examene sunt și părinții, și bunicii (de fapt familia întreagă) iar alături de ei, bineînțeles, profesorii. De aceea, în fiecare zi –  de dimineață și până seara târziu, vor fi  înălțate rugăciuni de binecuvântare a elevilor pentru examene, iar într-una din zile vom fi gazda Festivității de premiere a elevilor cu rezultate la Olimpiada de Religie.”

– a precizat parohul bisericii «Sfinții Apostoli», PC pr. iconom stavrofor Constantin Abageru, care este și coordonatorul Cercului Pastoral Bacău Sud.

Programul detaliat al fiecărei zile precum şi lista preoţilor slujitori în perioada 26-29 iunie a.c., pot fi consultate mai jos:

Afis eveniment SF. MOASTE SF. ANDREI - BC. - A3 - v.13 FINAL - 2016

 

Condacul și Troparul Sf. M. Mc. Pantelimon

Troparul Sf. Apostol Andrei

Troparul Sf. Apostoli Petru și Pavel

 

 

 

You may also like...