Momente de încântare la Biserica „Sfinții Împărați” din Bacău
Duminică, 18 noiembrie 2018, Biserica „Sf. Împărați Constantin şi Elena” din Bacău a fost gazdă a Proiectului „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire”, implementat de către Corul psaltic Filomelos cu sprijinul Asociației Culturale Filomelos, al Consiliului Județean Bacău, al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – Protopopiatul Moinești și al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Onești.
Toţi credincioşii veniţi duminică la Biserica „Sf. Împărați” din Bacău pentru a participa la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie s-au putut împărtăşi din potirul frumoaselor cântări oferite de către Corul psaltic Filomelos, care, în afara răspunsurilor la Sf. Liturghie au încântat publicul cu un Concert de lansare a discului audio „Cântări psaltice românești compuse între anii 1859-1918”.
Corala „Filomelos” de la Biserica a luat fiinţă la Biserica voievodală din Borzești-Bacău sub îndrumarea doamnei profesor Paula Cautiș, iar Proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” se desfăşoară sub îndrumarea artistică a arhidiaconului Alexandru Grigoraș de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, membru al Corului Academic Byzantion din Iași.
„Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” reprezintă un proiect cultural care și-a propus aducerea la lumină, în anul Centenarului Marii Uniri, a unor cântări psaltice compuse (sau traduse) în răstimpul celor două Uniri (1859 – 1918). Evidențierea acestor cântări prin traducerea textelor cu alfabet chirilic, precum și retranscrierea acelor partituri într-o formă care să reprezinte un sprijin pentru cântăreții bisericești reprezintă o modalitate de prețuire a efortului acelor timpuri când contextul social-politic nu era unul favorabil valorizării muzicii psaltice*.
* Text extras din pliantul de prezentare al CD-ului.