Mulți ani binecuvântați tuturor cadrelor didactice!

Cu prilejul Zilei Mondiale a Educației se cuvine să omagiem pe cei ce se preocupă de sănătatea culturală a generațiilor de tineri care astăzi se dezvoltă intelectual în școala românească.

Cadrele didactice sunt motorul unei societăți ce are ca obiectiv creșterea calității vieții și formarea generațiilor de oameni capabile să asigure stabilitatea, eficiența și dăinuirea unei națiuni. Ele sunt modele intelectuale, repere morale și părinți spirituali pentru elevii cărora, cu responsabilitate, le orientează devenirea profesională și le cultivă gustul pentru Frumos, dorința de a lupta pentru Dreptate și Adevăr și nevoia de a împlini Binele. De altfel, în cultura română, chipul iconic al dascălului a inspirat întotdeauna pe tineri în dorința lor de a fi mai buni, mai competitivi, mai instruiți.

Educatorii sunt lumina și speranța unei societăți mereu aflate în căutarea ieșirii din ignoranță, intoleranță, inechitate sau xenofobie. Însă, doar garantarea dreptului la educație, asigurarea cadrului adecvat desfășurării unui învățământ de calitate și investirea resurselor materiale și financiare în acest domeniu pot face realizabile aceste deziderate. Nimeni, de altfel, nu ar putea să-și dorească sau să-și imagineze cum ar arăta o societate fără școală, sau o lume lipsită de educația locuitorilor ei.

Școala online este noua provocare cu care se confruntă profesorii în încercarea de a realiza, dincolo de toate inconvenientele, o educație de calitate, în contextul crizei sanitare actuale, provocată de infectarea cu noul Coronavirus. Astăzi, chiar și în aceste condiții, la toate nivelurile de învățământ și în toate domeniile de cercetare, cadrele didactice au șansa de a arăta că, dincolo de toate piedicile sau provocările contemporane, educația este un factor prioritar, iar desfășurarea lui este un imperativ național. Astăzi este ziua în care, cu recunoștință, putem afirma că, alături de cadrele medicale, profesorii sunt eroii vindecării neamului de bolile spirituale, care îi pot ucide memoria și perspectiva culturală.

Mulți ani binecuvântați tuturor cadrelor didactice care își desfășoară activitatea educațională în școlile din aria administrativ-canonică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului!

 

*cuvânt cu prilejul Zilei Mondială a Educației

You may also like...