”Ne străduim să așezăm cărămida noastră la edificiul înaintașilor”

Preoți și credincioși din întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului, alături de reprezentanți ai autorităților locale, au participat marți, 9 septembrie, la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, cu ocazia serbării Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana.

În cadrul dumnezeieștii slujbe, au fost rostite cereri speciale de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra eparhiei și a Preasfinției Sale. Apoi, în cadru solemn, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, membri ai Permanenței Centrului eparhial, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan George Purcariu, pe seama parohiei Siliștea I, Protopopiatul Buhuși.

În contextul serbării onomasticii Preasfințitului Ioachim, corala ”Filomelos” din Onești a încântat pe cei prezenți cu răspunsurile date la strănă. La sfârșit, părintele vicar Ioan Gherasimescu a explicat celor prezenți importanța și valoarea paternității duhovnicești a ”ierarhului părinte”, plecând de la Dreptul Ioachim și făcând referire la faptul că Preasfințitul Ioachim Băcăuanul este ”părinte duhovnicesc” a peste o sută de preoți hirotoniți spre a conduce pe calea mântuirii comunitățile încredințate lor spre păstorire.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Ioachim, în contextul sărbătorii, a rememorat cu emoție momentul asumării crucii lui Hristos, plecând din casa părintească pe calea monahismului,  drum asemănător ca și finalitate cu taina cununiei, ambele urmărind comuniunea cu Dumnezeu.

”În fiecare zi, când intrăm în Centrul eparhial sau în această catedrală, vibrăm în același timp cu cei care au ctitorit-o și te simți nevrednic  știind că ești continuatorul sau coordonatorul vieții spirituale, administrative și culturale al unei eparhii atât de importante, cu o istorie atât de bogată, cum este Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Nu urmăresc să mă asemăn cu înaintașii acestui scaun arhieresc, dar mă străduiesc alături de colaboratori mei să așezăm cărămida noastră la edificiul celor care au diriguit de peste șase veacuri această eparhie. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ales să adăugăm jertja noastră la acest edificiu emblematic pentru Biserica Ortodoxă”<span class="su-quote-cite"> a afirmat, printre altele, Preasfințitul Ioachim.</span>

De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să nu-și uite originile, să nu uite de unde au plecat și pe cei care au contribuit într-un mod sau altul la formarea lor cultural-duhovnicească.

”Cel care își uită istoria și părinții riscă să fie șters din cartea vieți. Când faceți pomenire sau vă serbați ziua de naștere, să vă amințiți de părinții voștri. Dacă sunt în viață, mergeți la ei până la capătul lumii, dacă e nevoie, și sărutați-le mâna pentru că, prin ei, Dumnezeu v-a dat darul vieții. Cei care aveți părinții născuți în ceruri mergeți la mormintele lor și faceți rugăciune pentru pomenirea lor. Personal, astăzi, mi-am amintit și am pomenit pe toți cei care mi-au călăuzit pașii pe calea vieții, m-au ajutat să acumulez experiență duhovnicească și culturală”<span class="su-quote-cite">a mai spus ierarhul. </span>

La urmă, sute de flori i-au fost oferite Preasfinției Sale în semn de dragoste și recunoștință pentru activitatea desfășurată în cei 14 ani de arhierie în Eparhia Romanului și Bacăului.

You may also like...