O nouă etapă în cadrul programului catehetic misionar „Mergând, învăţaţi toate neamurile…” al Protoieriei Bacău

În prima Duminică din Postul Mare, 21 martie 2021, la Parohia „Precista” din Bacău a fost susţinută prima cateheză din cadrul unui nou program catehetic misionar, implementat în Protoieria Bacău cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, intitulat „Mergând, învăţaţi toate neamurile…”.

Duminica Ortodoxiei, fiind închinată mărturisirii dreptei credinţe şi cinstirii sfintelor icoane, după săvârşirea slujbei Vecerniei săvârşită la Parohia „Precista” din Bacău, părintele Adrian-Constantin Bârdan a susţinut cateheza „Importanţa sfintelor icoane în viaţa creştinilor”. Desfăşurată în prezenţa credincioşilor, a părintelui paroh Mihail Tomozei, a unui număr semnificativ de preoţi din echipa de implementare a proiectului în cadrul Protoieriei Bacău, a părintelui protoiereu Ciprian-Eugen Ciuche, dar şi a părintelui Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul, această primă cateheză din perioada Postului Mare a fost realizată cu succes.

Cu numeroase argumente din Sfânta Scriptură și din scrierile Sfinților Părinți, cateheza despre importanţa cinstirii sfintelor icoane în Ortodoxie a îmbinat eficient strategiile didactice tradiţionale cu cele moderne, respectând toate etapele, modul de realizare şi condiţiile ce se cer îndeplinite spre atingerea scopului unei cateheze reuşite. În susţinerea ei au fost parcurse toate momentele, fiind implicaţi numeroşi participanţi, iar pentru ca impactul să fie mai mare, a fost folosit un videoproiector, ca mijloc didactic modern pentru o prezentare multimedia.

Vorbind despre rolul principal al icoanelor, părintele Adrian Bârdan a mărturisit celor prezenţi: „Prin icoană, pe de o parte privim spre Dumnezeu și încercăm să îi transmitem cererile noastre sau rugăciunile noastre de laudă ori de mulțumire, iar pe de altă parte, Dumnezeu și sfinții sunt cei care prin această fereastră ne transmit harul ca hrană pentru suflet, ne învață din faptele lor, ne întăresc pe calea credinței în lucrarea virtuților și ne sunt aproape mângâindu-ne și arătându-ne că ținta sau scopul final al nostru este dobândirea Împărăției Cerurilor”.

Părintele protoiereu Ciprian-Eugen Ciuche a felicitat pe părintele Adrian pentru momentul catehetic susţinut în mod cursiv, bine documentat, aprofundat pe temeiul Sfintei Scripturi şi a Sfinţilor Părinţi, pentru folosirea metodelor interactive, observând pe chipul credincioşilor bucuria reîntâlnirii cu aceste cunoştinţe, dar şi bucuria dobândirii de noi informaţii la această primă cateheză, care face parte dintr-un proiect amplu de înviorare a activităţii misionare, atât în mediul urban, cât şi în cel rural.

La sfârşitul întrevederii, membrii echipei de implementare a acestui proiect au participat la o dezbatere privind evaluarea activităţii, metodele folosite, impactul şi aplicarea în vieţile participanţilor, precum şi dinamizarea activităţilor catehetice viitoare, fixând un calendar al întâlnirilor pe tot parcursul Postului Mare.

Urmatoarea cateheză va fi susţinută de către părintele Toma Constantin, în data de 26 martie, începând cu ora 17.30, în Parohia „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” Gârleni, tema fiind „Importanţa rugăciunilor pentu cei adormiţi.”

(Pr. Mihai-Flavius Balaban)

You may also like...