„Oare nu la bătrâni sălășuiește înțelepciunea….?” – cateheză în Parohia Fundeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică 3 septembrie 2023, în Biserica „Sf. Dimitrie Izvorătorul de Mir” din satul Chiticeni, Parohia Fundeni, a avut loc a treia întâlnire din cadrul evenimentelor programate în parohie în contextul Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

În ziua de 3 septembrie, în Duminica a XIII-a de la Rusalii, Pilda lucrătorilor viei, părintele Alexandru Croitoru a susținut cateheza „Oare nu la bătrâni sălășuiește înțelepciunea?” (Iov 12,12), arătând că majoritatea activităților creștine locale se sprijină pe categoria socială de vârstă de peste 60-65 de ani (a vârstnicilor), datorită faptului că aceștia reprezintă 70% din întreaga comunitate.

Vârstnicii pot mărturisi un itinerariu duhovnicesc al vieții de credință asumat chiar prin vârsta înaintată, după spusele Psalmistului David: „Dumnezeule, m-ai învăţat din tinereţile mele şi eu şi astăzi vestesc minunile Tale. Până la bătrâneţe şi cărunteţe, Dumnezeule, să nu mă părăseşti, Ca să vestesc braţul Tău la tot neamul ce va să vină, Puterea Ta şi dreptatea Ta, Dumnezeule, până la cele înalte, măreţiile pe care le-ai făcut. Dumnezeule, cine este asemenea Ţie? (Ps. 70.18-21).”

Vârstnicii sunt o resursă prețioasă a comunității locale mai cu seamă în spectrul spiritualității întrucât „bătrânețea este o cunună strălucită, ea se află mergând pe calea cuvioșiei (Prov. Solomon 16.31). Întrebarea ce conține și răspunsul dreptului Iov privind contribuția acestora în viața societății este edificatoare: ,,oare nu la bătrâni sălășuiește înțelepciunea și priceperea nu merge mână în mână cu vârsta înaintată?”(Iov 12.12)

În încheiere, părintele Alexandru Croitoru a recitat poeziile „Bătrânii” de Octavian Goga și „Rugă pentru părinți” de Adrian Păunescu, a mulțumit tuturor celor prezenți și a împărțit iconițe.

You may also like...