Oximetru cerebral-somatic donat Secției de Neonatologie a SJU Bacău

Astăzi, 11 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oferit secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgențe Bacău un oximetru cerebral-somatic Masimo, cu 5 componente, achiziționat cu sprijinul donațiilor făcute de credincioșii din 34 de parohii din Protoieria Bacău.

La evenimentul organizat astăzi la Spitalul Județean Bacău au participat, din partea unității medicale, managerul spitalului județean ec. George Adrian Popa, Director Medical Dr. Lupu Lenuș Adina, medic șef al Secției de Neonatologie Dr. Husac Camelia Ileana – medic primar și medici coordonatori ai secțiilor din cadrul maternității Bacău. Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a fost însoțit de o delegație formată din pr. Ilarion Mâță, consilier al Sectorului social-filantropic, pr. Ciprian-Ioan Ignat, Secretar eparhial, pr. Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău, Pr. Dan Rusu, preot de caritate în cadrul SJU Bacău și câțiva preoți băcăuani.

Achiziționarea acestui aparat a fost posibilă în urma mobilizării a 34 dintre parohiile Protoieriei Bacău (25 urbane, 9 rurale), care, pe parcursul lunii pentru viață, luna martie a.c., au organizat colecte în cadrul proiectului „Pentru mămici și pentru cei mici”. După ce, la finalul lunii martie, au fost oferite donațiile constând în trusouri pentru mame și nou-născuți, la începutul lunii în curs a fost achiziționat un oximetru cerebral-somatic, în valoare de 10.000 de euro, care folosește o tehnologie inovatoare și reprezintă o metodă nouă, fundamentală de achiziționare, procesare și raportare cu acuratețe ridicată a saturației oxigenului și a ratei pulsului, în mod particular în condiții dificile. Acesta integrează tehnologii non-invazive, de obicei găsite pe mai multe dispozitive separate, într-un singur monitor de funcții vitale cuprinzător și puternic.

Cu acest prilej, în biblioteca instituției, medicii și preoții, în comuniune, au primit binecuvântarea ierarhului, iar părintele consilier Ilarion Mâță a dat citire rugăciunii pentru medici și personalul sanitar alcătuită de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

În cuvântul rostit la momentul inaugurării aparatului oferit, chiriarhul a apreciat activitatea cadrelor medicale de aici subliniind importanța muncii lor: „Când se naște un prunc, trebuie să fim conștienți că avem toată Împărăția lui Dumnezeu în mâinile noastre. Este extraordinar să ai conștiința aceasta: că într-un prunc este concentrată toată Împărăția lui Dumnezeu! (…) Iată cum coboară într-o maternitate Cerul pe Pământ! Voi sunteți cei care sunteți mâinile prelungite ale lui Dumnezeu în lumea aceasta. E foarte important să aveți conștiința prezenței lui Dumnezeu, mai ales într-o secție ca aceasta, de unde Dumnezeu face să izvorască viața pe Pământ.”

După cuvântul rostit de chiriarhul locului, managerul Spitalului Județean Bacău, ec. George Adrian Popa, a subliniat că acest aparat reprezintă o șansă la viață pentru cei mai încercați dintre nou-născuții care vin pe lume în unitatea medicală pe care o reprezintă: „Există trei categorii de copii: cei care se nasc foarte ușor, pe acasă sau cu moașă; sunt cei care se nasc în maternitate și pleacă repede acasă cu părinții și sunt cei mai încercați, care o să beneficieze și de acest aparat. Desigur, doamna doctor se preocupă tot timpul să înmulțească această ceată de copii care se naște la Bacău și sigur că trage de fiecare suflețel ca el să își urmeze parcursul în viață. De aceea noi mulțumim foarte mult pentru acest gest și vă asigurăm că acest aparat va fi folosit exact pentru ceea ce trebuie, anume ajutorul celor mici. Mulțumim tare mult!”

Doamna doctor Camelia Husac, șef secție Neonatologie SJU a mulțumit pentru donație și a explicat utilitatea acestui dispozitiv medical, din perspectiva specialistului: „Mulțumesc foarte mult pentru că ați venit și pentru donația făcută. Acest oximetru somatic înregistrează saturația la nivelul țesuturilor: la nivelul creierului, la nivelul plămânilor, la nivelul intestinelor etc, încât, la externare, copilul să poată pleca sănătos din toate punctele de vedere. Noi deja l-am folosit la un copil proaspăt operat, pentru a afla cum se oxigenează la nivelul intestinului.”

Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău este declarată ca având nivel de competență grad III, deservind și Județul Vrancea, fiind, alături de cele din Iași și Suceava, una dintre cele mai mari unități spitalicești de acest gen din Moldova. Anual aici se prezinta aproximativ 4.200 cazuri, iar peste 3500 de copii se nasc în maternitatea Bacău.

„De acum înainte cei peste 4000 de copii care beneficiază de serviciile medicale oferite în Secția de Neonatologie a SJU Bacău vor avea parte de un aparat important donat de Protopopiatul Bacău, în valoare 10.000 de euro și donat astăzi chiar de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Astfel se încheie seria activităților din luna pentru viață destinate susținerii familiei și a copilului nou-născut.”, a spus în concluzia activității derulate astfel părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (Mioara Ignat)

You may also like...