Pacea și binecuvântarea aduse peste comunitatea credincioșilor din Dealu Nou (Sărata)

În prima sărbătoare împărătească din Postul Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a slujit la biserica din parohia Dealu Nou (Sărata), Protopopiatul Bacău.

1_5
2_4
4_2
6_0
6a
7_0
8_0
12_0
13
14_0
dscn6795
dscn6883

Liniștea și pacea s-au așternut peste comunitatea din Dealu Nou. La prima sărbătoare din postul Nașterii Domnului, credincioșii din localitate s-au adunat laolaltă în biserica din sat pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe ÎPS Arhiepiscop Ioachim și a se ruga cu ierarhul în prima săptămână a acestei perioade speciale din timpul anului. Cu porțile sfântului locaș și ale sufletelor larg deschise, creștinii din Sărata au retrăit frumusețea comuniunii liturgice alături de un sobor de preoți.

”Am venit cu bucurie în biserica “Adormirea Maicii Domnului” pentru a semăna pacea lui Hristos și a participa la un eveniment duhovnicesc deosebit. La acest ceas de sărbătoare și de plinire a vremii, trăim și o plinire a acestei comunități, care se înscrie între cele 450 de unități de cult din Eparhia noastră. Am simțit dintru început primirea caldă și frumoasă pe care ne-ați făcut-o. Mulțumim pentru florile recunoștinței și pâinea dragostei cu care ne-ați întâmpinat și care reprezintă întreaga comunitate. Am văzut aici toată prețuirea pe care o aveți pentru noi”a spus ÎPS Arhiepiscop Ioachim

la sosirea în mijlocul credincioșilor din parohia Dealu Nou.  Apoi, cu tact pastoral și blândețe, ierarhul a explicat semnificația celor două momente speciale din cadrul Sfintei Liturghii, respectiv hirotonia întru diacon și cea întru preot a doi tineri teologi, la care cei prezenți aveau să fie părtași, unii pentru prima oară în viață.

”Cele două hirotonii pe care le vom săvârși astăzi vor fi pentru a vedea că preotul nu are o investitură din partea oamenilor, ci din partea lui Dumnezeu, prin cei care sunt rânduiți canonic prin Duhul Sfânt, de ierarhii Sfântului Sinod care au succesiune apostolică”a menționat ÎPS Ioachim.

Apoi, în tăcere, cu privirile plecate credincioșii au trăit bucuria Dumnezeieștii Liturghii, ascultând răspunsurile date la strană de corala ”Sf. Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale din Roman, venită special în parohia băcăuană pentru acest moment. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Marian Gliga, pe seama Capelei “Sf. Ap. Andrei” (Bacău), şi pe părintele diacon Ştefan Diaconu în treapta de preot pe seama Parohiei “Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” Valea Mare, Protopopiatul Bacău.

Un alt moment deosebit a fost acela când, plecându-și genunchii, ierarhul și preoții s-au rugat pentru cei adormiți, pentru eroii neamului, pentru cei ce au murit de moarte năpraznică, în incendii, în atentate, făcând şi rugăciuni pentru bolnavi, pentru cei care sunt în spitale şi în suferință.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a explicat semnificația Evangheliei citite astăzi, rostind în fața credincioșilor poemul liturgico-dogmatic, ”Imn acatist închinat Maicii Domnului”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-și îndrepte privirea către Hristos și să înțeleagă faptul că ”drumul nostru în această viață trebuie să fie spre Dumnezeu”.

Importanța și semnificația slujbei arhierești într-o comunitate parohială au fost explicate celor prezenți de preotul protopop Costică Busuioc. Apoi, la rândul său, preotul paroh Balcanu Vasile Cristinel a mulțumit ierarhului pentru bucuria slujirii și încredințarea păstoririi duhovnicești a comunității din comuna Sărata, adresând gândurile sale de bine către toți cei care se implică în bunul mers al vieții parohiei Dealu Nou.

You may also like...