Paraclis închinat Maicii Domnului, sfințit la Podiș

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a aflat, duminică, 10 iulie, în Parohia Podiş, Protopopiatul Bacău, pentru a binecuvânta un frumos paraclis în cinstea Maicii Domnului, un aşezământ social-filantropic şi un altar de vară realizate prin osteneala credincioşilor acestei comunități.

1 Protoieria Bacău
2 Protoieria Bacău
3 Protoieria Bacău
4 Protoieria Bacău
5 Protoieria Bacău
6 Protoieria Bacău
7 Protoieria Bacău
8 Protoieria Bacău
9 Protoieria Bacău

La poalele Subcarpaţilor, în apropiere de oraşul Bacău, pe o formaţiune deluroasă de la care şi-a luat numele localitatea Podiş, pe la anul 1845, localnicii, fii de răzeşi, au ridicat o mică bisericuţă din bârne de stejar. Vitregiile vremii au şubrezit-o, risipind-o, astfel că a fost necesară zidirea unei noi porţi către cer, între anii 1895-1905. De această dată lăcaşul a fost ridicat din cărămidă, pe temelie de piatră, în plan trilobat, cu pridvor închis peste care, în anul 2000, s-a înălţat un turn clopotniţă de zid, cu două nivele, în locul celui vechi din lemn, în care străjuieşte vechiul clopot, ce poartă gravat anul turnării lui – 1847. Biserica n-a fost pictată, ci i s-au adăugat, în anul 1993, medalionae de pictură în ulei pe pânză.

Odată cu numirea, în anul 1999, a părintelui Iulian Popa ca paroh al Parohiei Podiş, aici au fost demarate, cu sprijinul credincioşilor, lucrări de zidire şi înnoire ce au vizat întregul ansamblu eclesial. Astfel, începând cu anul 1999, a fost ridicat un aşezământ social-filantropic, având hramul Sf. Mucenic Iulian, necesar activităţilor cu tinerii şi activităţilor filantropice. În timp, a fost ridicată o troiţă în curtea bisericii şi o capelă cu hramul „Învierea Domnului” în cimitirul parohiei, iar din anul 2011, având binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, cu sprijinul credincioşilor şi al Consiliului local, a fost ridicat un paraclis în formă de navă, cu pridvor deschis. La interior au fost confecţionate mobilierul şi catapeteasma, şi s-a realizat o frumoasă pictură în tehnica fresco de către pictorul Marian Hulaşu. Lăcaşul de închinare a fost împodobit cu obiecte de cult şi odoare sfinte.

În urma tuturor acestor lucrări, duminică – 10 iulie, anul mântuirii 2016, în Duminica a III-a după Rusalii, efortul depus de fiecare a fost încununat, prin săvârşirea slujbei de sfinţire a Paraclisului închinat Adormirii Maicii Domnului, de către, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. La acest moment haric, precum şi la Sfânta Liturghie arhierească, au participat PC. Pr. Costică Busuioc, Protopop al Protoieriei Bacău, PC Pr. Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Oneşti, preoţi din satele învecinate, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi mulţime de popor, aducând prin aceasta laudă lui Dumnezeu, Care i-a ocrotit şi învrednicit să împlinească această lucrare. În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a felicitat pe toți cei care, prin efortul şi strădania lor s-au înscris, astfel, în rândul ctitorilor de lăcaşuri sfinte.

You may also like...