IPS Ioachim prezent la Mănăstirea Prislop

Cu binecuvântarea IPS Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și la invitația Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie oficiată la Mănăstirea Prislop, cu prilejul comemorării a 27 de ani de la “nașterea în veșnicie” a părintelui Arsenie Boca.

img-20161128-wa0088
img-20161128-wa0093
img-20161128-wa0090
pomenire_arsenie_boca_prislop
img-20161128-wa0169
img-20161128-wa0078
img-20161128-wa0146
img-20161128-wa0108
img-20161128-wa0162
img-20161128-wa0153
img-20161128-wa0151
img-20161128-wa0134
img-20161128-wa0130
img-20161128-wa0085

 

 

Arhipăstorul Romanului și Bacăului a fost însoțit de un grup de peste 60 de preoți și câteva sute de credincioși din Protopopiatele Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut. Aceștia s-au alăturat soborului de ierarhi la Dumnezeiasca Liturghie. Din partea Protopopiatului Bacău, în frunte cu PC Pr Protopop Costică Busuioc, au participat doisprezece părinți din diverse parohii care s-au remarcat prin activitățile lor pastoral-misionare.

În cuvântul său adresat pelerinilor, Părintele Arhiepiscop Ioachim, a vorbit despre personalitatea Părintelui Arsenie Boca și despre urmarea lui Hristos.

La invitația expresă a Preasfințitului Gurie, întâi stătătorul acestei de Dumnezeu păzitei Eparhii, am trecut munții din Moldova cu peste 60 de preoți, călugări și călugărițe, precum și câteva sute de credincioși pentru a veni aici la Prislop să cinstim cum se cuvine pe un atlet a lui Hristos. Pe Părintele Arsenie, și să ne rugăm. Pentru el și cu el la această mănăstire, la care simt eu, a devenit cele mai importante centre de pelerinaj de pe pământul românesc…

Astăzi am venit aici să oficiem și să participăm la parastasul Părintelui Arsenie, considerat un restaurator de temple ale Duhului Sfânt, adică un mare duhovnic care a fost trimis de Dumnezeu într-un anume timp al istoriei neamului nostru, să se preocupe de zidirea sufletească, duhovnicească a fiilor și fiicelor unui popor încercat, care risca să sucumbe sub opresiunea bradului secular ateu și represiv….Acum când pomenim pe Părintele Arsenie, la trecerea lui din moarte spre viața veșnică a lui Dumnezeu. Ziua de 28 noiembrie. Am putea spune că este sărbătoarea Paștelui personal a minunatului părinte care a renăscut în Cer. A ne ruga astăzi pentru dânsul, înseamnă a adăuga dragostea noastră la dragoste lui Dumnezeu pentru El…

La Părintele Arsenie am venit nu pentru că mormântul ne cheamă, ci cel care a fost așezat în el. Așa cum mormântul Lui Hristos a devenit izvor inepuizabil de har și de binecuvântare a Sa, tot așa și mormântul Părintelui, pentru cei ce cred, devine un șipot de simțire pozitivă și taumaturgică trimisă de la Dumnezeu prin el. Devreme ce mergem la izvor, cinstim însăși izvorul! Hristos a murit pe Cruce iubindu-ne! Mormântul în accepțiunea credinței noastre creștine este o cămăruță, unde trupul se odihnește puțin pentru osteneala acumulată de-a lungul traseului parcurs prin lumea aceasta, iar pentru suflet este o trecere într-o altă viață unde sunt multe locașuri”, a mai menționat în cuvântul Său,

După cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în calitate de gazdă a acestui eveniment, a adresat mulțumiri ierarhilor, preoțilr și credincioșilor care au participat la această sărbătoare, apoi soborul slujitorilor s-a deplasat la mormântul părintelui Arsenie Boca pentru a săvârși slujba parastasului la împlinirea a 27 de ani de la trecera sa în viața veșnică. Cu acest prilej, părintele profesor doctor Simion Todoran, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ucenic al părintelui Arsenie, a evocat viața părintelui său duhovnicesc, aducând în actualitate momente inedite din experiența duhovnicească trăită alături de acesta.

 

Părintele Protopop Costică Busuioc, prezent la eveniment a relatat următoarele aspecte:

Ne-am bucurat nespus de mult pentru faptul că Înaltpreasfințitul a făcut parte din acest sobor și că preoții împreună slujitori de la Bacău au putut participa la un eveniment așa de important. Cuvântul deosebit de moralizator, de fundamentat teologic și dogmatic al Înaltpreasfințitului nostru Părinte Arhiepiscop a adus duh de viață, aducând aminte de Marele Părintele Duhovnicesc Arsenie Boca, Sfântul Ardealului și al tuturor românilor.

Se dorește din toată inima când Dumnezeu va rândui acest lucru canonizarea Sa. Cu toții cunoaștem faptul că Dumnezeu naște sfinții și biserica îi recunoaște. În acest duh de cumințenie și așteptare smerită, Dumnezeu își va arăta slava Sa prin numirea Părintelui Arsenie, în rândul sfinților.Noi am ajuns la ora 05.00 la mormântul Părintelui Arsenie și am rămas uimiți să vedem sute de oameni mergând și aducând prinosul lor de recunoștință părintelui. Am stat peste 45 de minute la rând pentru a ajunge să ne putem ruga și închina acolo.”

 

You may also like...