Părintele Constantin Mardare a trecut la Domnul
Astăzi, 11 aprilie 2019, la vârsta de 97 de ani, părintele Constantin Mardare a trecut la Domnul.
Părintele C-tin Mardare s-a născut la data de 11 februarie 1922, încomuna Săucești, satul Șerbești, județul Bacău, din părinții VasileșiOrtansa. S-a căsătorit cu tânăra Elena-Aurica în anul 1943, iarDumnezeu i-a binecuvântat cu două fete, acestea aducându-le numeroase bucurii ș isatisfacții, atât în plan familial dar și profesional, ele îmbrățișând cariera de profesor.
A absolvit Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” din Roman în anul 1940, apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie din Cernăuți, dar din cauza războiului a fost nevoit să continuie studiile de teologie la Suceava și la Institutulu Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu, unde a absolvit în anul 1944.
A fost hirotonit în treapta de diacon în septembrie 1943 la Curtea de Argeș, de către P.S. Emilian Antal, apoi după terminarea studiilor universitare de la Sibiu, este numit la Catedrala„Sf. Nicolae” din Bacău, unde ca diacon va sluji aici timp de 12 ani, până în anul1955,după care va fi hirotonit preot de P.S. Teofil Herineanu, Episcop al Romanului și numit paroh la Capela „Sf. Treime” a Cimitirului Central din Bacău, desfășurându-și acolo misiunea până în anul 1964.
În perioada 1944-1948 a fost și profesor de religie la mai multe școli din orașulBacău, reușind în acele vremuri tulburi pentru biserică și țară să cultive în sufletele tinerilor, dragostea și credința de Dumnezeu, iar timp de 11 ani, între 1968-1980, a lucrat în administrația bisericească, având funcția de Protopop al Protopopiatului Bacău.
Între anii 1964-2004 părintele Constantin Mardare slujește ca paroh și ca preo s lujitor la Biserica „Precista” din Bacău. Aici,având ca principal colaborator pe Pr. C-tin Tomozei. Desfășuară timp de 40 de ani,o prolifică activitate misionară, administrativă ș iculturală, reușind să strângă în jurul său intelectuali, credincioși de toate vârstele, aceștia ajutându-l și susținându-l în lucrările întreprinse, dintre care amintim: pictarea bisericii în tehnica „fresco”, construirea turnului clopotniță, a gardului din cărămidă care împrejmuiește sfântul locaș, a aghiazmatarului din curte, împodobirea bisericii cu mobilier de stejar și cu cele necesare pentru cult, publicarea unor articole în revistele eparhiale și multe altele.
Părintele Constantin s-a distins prin talentul oratoric, vocea plăcută și cultivată, prin simțul său pragmatic, arătând iubire și jertfă pentru Biserica lui Hristos.
Misiunea sacerdotalăși-a desfășurat-o sub trei regimuri politice timp de 76 de ani:monarhie (1943-1947), comunism – epocă a incertitudinii, a teroriiși a incriminării, (1948-1989) și regimul democrat (1989-2019).
„CruceaPatriarhală”, cea mai înaltă disticție din Patriarhia Română i-a fost acordată de către P.S. Eftimie Luca,Episcop al Romanului și Hușilor, cu ocazia sfințirii Bisericii„Precista” din Bacău în anul 1990, încununând astfel întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea misionară desfășurată.
Începând cu 1 ianuarie 2004, și-a încetat activitatea administrativă din cadrul parohiei,fiind pensionat, însă a continuat să fie aproape de credincioșii pe care i-a păstorit, aducăndu-le mângâiere sufletească, și binecuvântare.
Luni, 11 aprilie 2019, la vârsta de 97 de ani, părintele C-tin Mardare, a trecut la cele veșnice,după o luptă și grea suferință, împăcat cu Dumnezeu și cu credincioșii pe care i-a păstorit.
Slujba înmormântării va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, în biserica din parohia„Precista”-Bacău, după Sf. Liturghie, la ora 11.30.
Domnul să-i odihnească sufletul în ceata prietenilor Săi, mângâind totodată pe cei dragi din familie și parohie!
Repere biografice, pr. Mihail Tomozei