Parohia ANDRIEȘEȘTI

DCIM100MEDIADJI_0087.JPG
DCIM100MEDIADJI_0088.JPG
DCIM100MEDIADJI_0089.JPG
DCIM100MEDIADJI_0090.JPG
DCIM100MEDIADJI_0091.JPG

PAROHIA ANDRIEȘEȘTI

                                            Comuna Hemeiuș, Jud. Bacău

Categoria: 3 rural, 170 de familii.

Biserica: hramul Sf. M.Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Data ridicării: 11 aprilie 2006-17 septembrie 2009.

Data târnosirii: 25 octombrie 2009.

 

Pictura: Întreaga biserică a fost pictată de Prisecaru Ștefan, în anul 2008, pictură realizată în tehnica ulei.

Catapeteasma este formată din icoane pictate pe lemn, în anul 1996, iar în anul 2009 a fost imbracată in foiță de aur.

Troița: Situata pe drumul DJ119B care face legatura dintre comunele Hemeiuș și Gârleni.

 

Vizite Arhierești:

Data:   25 octombrie 2009 – IPS Ioachim Băcăuanul

 

Preot Paroh: Năstac Marian-Ciprian

Studii: Seminarul Teologic Sf. Gheorghe – Roman, promoția 1993-1998;

Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Staniloae – Iași, secția Teologie-Pastorală, promoția 2005;

Universitatea de Teologie Ortodoxă Oradea, promoția 2007;

Data hirotoniei: 14 februarie 1999 la Catedrala Episcopală din Huși;

 

Anul hirotesiei:

2006 Iconom

2009 Iconom Stravofor.

 

Parohii păstorite:

Parohia Obârsia 2000-2008, Jud. Bacău, Protopopiatul Bacău

Parohia Andrieșești 2008 până în prezent, Jud. Bacău, Protopopiatul Bacău.

Stare Civilă: Căsătorit

 

Date de contact

Telefon mobil: 0745394929   Email: cipriannastac@gmail.com

 

 

 

 

 

 

SCURT ISTORIC

 

Localitate – Andrieșești, com. Hemeiuș

 

Satul, cu o populaţie de 170 familii, a fost propus de către autorităţile judeţene comunisto-ceauşiste să dispară ca localitate de pe harta judeţului Bacău şi a României în anul 1989.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Fântânelele, făcea parte din plasa Bistrița de Sus a județului Bacău și era formată din satele Andrieșești, Hemeiuș (reședință), Trebișu și Secătura, având în total 1708 locuitori. În comună existau trei biserici ortodoxe, una catolică, o capelă protestantă, o velniță și o școală mixtă cu 14 elevi (dintre care o fată) la Hemeiuș, iar principalul proprietar de pământ era principesa Lucie Schoenbrun-Waldenburg (proprietate constând în principal din pădure). Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Bistrița a aceluiași județ, având 1153 de locuitori în satele Andrieșești, Fântânele și Hemeiuș.

In 1950, comuna a devenit parte a raionului Bacău din regiunea Bacău, cu numele de Hemeiuș. În 1968, ea a revenit la județul Bacău, reînființat, iar satul Andrieșeni a fost desființat și comasat cu satul Hemeiuș. Hemeiuș a devenit atunci comună suburbană a municipiului Bacău. A păstrat acest statut până în 1989, când a dispărut conceptul de comună suburbană din administrația din România, iar comuna a fost subordonată administrativ direct județului Bacău.

Comuna Hemeiuş se află în nordul judeţului Bacău, pe malul drept al Bistriţei, între Valea Bistriţei şi Subcarpaţii Moldovei, în zona lacului de acumulare Lilieci şi este compusă din 3 localităţi: Hemeiuş (satul de reşedinţă), Fântânele, Lilieci. Comuna Hemeiuş se învecinează cu:

  • la N-E Comuna Bereşti-Bistriţa;
  • la N-V Comuna Gârleni;
  • la S-E Municipiul Bacău;
  • la E Comuna Iteşti;
  • la S-V Comuna Mărgineni.

 

 

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE

 

Istoria acestui lăcaș de cult începe în anul 1943, pe data de 2 martie, când familia Cămărașcu Constantin și Zamfira, donează o suprafață de teren de 17,9 acri și suma de 20000 lei spre a se ridica o clopotniță sau o eventuală capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Mai târziu, enoriașii satului prin bună înțelegere și prin contribuție benevolă au ridicat în mijlocul cimitirului o clopotniță din lemn, în care au instalat două clopote, care astăzi răsună din turla bisericii parohiale. Hramul clopotniței a fost ales de pe atunci – Sf. M.Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Vitregiile vremii au afectat clopotnița aducând-o la stadiul de ruină, ceea ce a determinat ca în anul 1974, la îndemnul parohului de la acea vreme, Pr. Constantin Preotu, să se ridice o capelă pentru nevoile spirituale ale parohiei.

Mai târziu, s-a împrejmuit cu gard terenul bisericii, unde în prezent se află cimitirul satului cu hramul sărbătoarea Învierii Domnului.

În anul 1977 s-a sfințit atât cimitirul cât și capela nou construită și de la data de 26 octombrie au început a se oficia sfintele slujbe în incinta ei.

În anul 2006, urmașii vrednicilor ctitori ce au construit vechea capelă, au pornit un amplu proiect de reamenajare și restaurare a spațiului eclesial. Astfel, au lărgit dimensiunile capelei în lungime, lățime si înălțime conferindu-i aliura unei biserici parohiale, iar în continuarea lăcașului de cult s-a zidit un pridvor și o nouă clopotniță.

În anul 2008 s-a înființat parohia Andrieșești, iar lucrarile de restaurare ce urmau să se realizeze au fost încredințate spre coordonare Pr. Nastac Marian Ciprian. Astfel, la exterior s-a refăcut fațada bisericii, s-au înlocuit vechile geamuri din lemn cu geamuri de termopan, s-a confecționat acoperișul din fier forjat deasupra ușii de a intrare în biserică și deasupra ușii de la Sfântul Altar.

La interior s-a realizat o frumoasă pictură, în tehnica ulei, apoi a fost împodobită biserica cu străni, policandre și candele, s-a realizat instalația de încalzire, s-a construit o noua Sfantă Masă placată cu granit. La acestea se adaugă și îmbrăcarea catapetesmei în foița de aur și realizarea strănilor, dulapului și proscomidiarului sculptate din Sf Altar.

 

În data de 25 octombrie 2009 s-a sfințit biserica parohială de către Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, iar la săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești au participat un sobor numeros de preoți, reprezentanți ai autorităților locale, precum și numeroși credincioși.

 

 

 

 

 

CIMITIRUL PAROHIAL

 

Cimitirul parohial este situat chiar în curtea bisericii și datează din anul 1943. Este împrejmuit cu un gard de sârma şi este compus din aproximativ 150 de morminte. Cimitirul are o suprafață de aproximativ 1300mp.

CLADIRI ANEXE

În anul 2012 s-a început construcția unei case praznicale si mortuare, care în prezent nu este finalizată, urmând ca aceasta să fie dată în folosință cât mai curând posibil. Clădirea este compusă din sala praznicală, camera mortuară, bucătărie, baie de servici, iar la etaj există un salon pentru desfășurarea activitaților social administrative și un birou.

Din activităţile noastre:

11-13 mai 2015

În perioada 11-13 mai 2015, învredniciţi de Bunul Dumnezeu, am pornit împreună cu 40 de enoriaşi ai parohiei noastre într-un pelerinaj până la Mănăstirile Prislop, Șinca și Sâmbata de Sus. Traseul a fost unul deosebit de încărcat în obiective, dar şi cu un program zilnic de rugăciune şi de cântare duhovnicească. Am vizitat şi Catedrala Unirii şi Muzeul Unirii de la 1918 din Alba Iulia; Mănăstirea Prislop, peştera Sfântului Ioan de la Prislop şi mormântul părintelui Arsenie Boca; Biserica din sec. II-III din Densuş; Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, mormântul părintelui Teofil Părăian şi izvorul părintelui Arsenie Boca de aici.

25 decembrie

În fiecare an cu ocazia praznicului Nașterii Domnului, la noi în biserica parohială se organizează concert de colinde prezentat de copii din satul nostru, aceștia fiind răsplătiți la final cu cadouri aduse chiar de Moș Crăciun.

24 iunie 2015

Pe data de 24 iunie 2015 parohia noastră a organizat Slujba Sf. Maslu cu ocazia zilei naționale a iei românești la care au participat un sobor numeros de preoți coordonați îndeaproape de Pr. Protopop Busuioc Constantin și numeroși credincioși îmbrăcați în costume naționale. La sfârșitul slujbei Sf Maslu, un reprezentant al Muzeului de Istorie din Bacău, ne-a prezentat pe scurt simbolistica iei românești.

 

 

 

 

You may also like...