„Vacanță în tinda Bisericii” la parohia Berești – Bistrița II din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul  Romanului si Bacăului, în Parohia Berești-Bistrița II- Biserica „Sfintii Voievozi”sub îndrumarea preotului paroh Rotaru Ștefan-Ovidiu, în perioada 25 iulie – 6 august 2022,  s-a desfășurat ediția a III-a a Școlii de Vară „Vacanță în tinda Bisericii”.

Așteptată cu nerăbdare și entuziasm, „Vacanța în tinda bisericii” a reunit un număr de 40 copii din comuna Berești-Bistrița în rugăciune, drumeții, jocuri și voie bună dar și în cadrul unor ateliere menite să reînvie interesul pentru meșteșuguri. Totodată, din dorința de a aduce cât mai multe informații în scopul prevenirii traficului de persoane,  a consumului de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, au fost susținute activități de educare și conștientizare a pericolelor la care se expun de către reprezentanți ai Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, structură teritorială a Agenției Naționale Antidrog .

S-a dorit și s-a reușit a se puncta importanța valorilor morale în  formarea unor caractere frumoase și sănătoase. În acest sens, și în acest an, doamna profesoară de Religie, Neculcea Maria-Manuela – director adjunct a Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” Bacău a reușit să capteze atenția copiilor răsplătindu-i pe măsură la finalul activității.

„Ce pot face două mâini dibace” a fost un atelier de cizmărie și croșetat susținut de domnul Terinte Nelu și doamna Hură Vica, localnici care au răspuns provocării noastre de a le împărtăși copiilor din iscusința lor. Prezentă a fost și doamna învățător Camelia Dordea care, alături de meșteri, a îndrumat copiii în mânuirea instrumentelor.

A răspuns invitației parohiei și actorul Braniște Valentin de la Teatrul Municipal Bacovia Bacău care a improvizat un concurs „Bereștenii au talent” în care copiii s-au întrecut, cu mic cu mare în arta oratoriei. Pentru o zi voluntar a fost și domnișoara Țivlea Georgiana, studentă a Facultății de Medicină din cadrul U.M.F.  „Grigore T.Popa” Iași care a prezentat copiilor măsuri de prim ajutor pe care fiecare dintre noi ar trebui să le cunoaștem. Pentru că și sănătatea trupului trebuie să fie o prioritate, în a doua săptămână a școlii de vară, copiii, însoțiți de părintele paroh, au făcut o drumeție în pădurea seculară de la Runc pe un traseu marcat ajungând și la mănăstirile din apropiere, respectiv Mănăstirea Runc și Ciolpani, spre închinare și folos duhovnicesc.

De asemenea, voluntarii de la Parohia Lazaret Bacău, timp de o zi s-au alăturat copiilor comunității parohiale în joc, mișcare și totodată în afirmarea și fixarea valorilor creștin ortodoxe. Spre finalul ediției a III-a a școlii de vară, băieții împreună cu părintele paroh au desfășurat o oră de sport pe terenul de fotbal din sat iar apoi s-au retras în curtea bisericii pentru o seară de film în aer liber, alături de ceilalți participanți ai școlii de vară.

„Vacanța în tinda bisericii” s-a încheiat la data de 6 august 2022 cu o excursie pe muntele Ceahlău unde este sărbătorită „Ziua Muntelui Ceahlău” și, totodată, hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față”. Spre deosebire de anul trecut, acum copiii au reușit să-și învingă teama și să ajungă la capătul celor 519 trepte, adică pe Vârful Toaca (Taborul Românesc).     

Pe acesta cale, părintele paroh Ovidiu Rotaru aduce mulțumiri părinților și bunicilor pentru încrederea acordată, voluntarilor, precum celor care au susținut financiar această ediție a școlii de vară.

You may also like...