Parohia BIJGHIR

Parohia Bijghir

comuna Buhoci, județul Bacău.

 

Parohia Bijghir din comuna Buhoci, județul Bacău, este situată în partea de NE a județului, în Culoarul Siretului și aparține administrativ comunei Buhoci, județul Bacău, la 15 km de orașul Bacău. Satul a fost înființat între anii 1828-1835 de catolicii care au venit din satul Prăjești, jud. Bacău, iar așezarea credincioșilor s-a menționat pe valea Ulmului, datorită râului Ulm care împarte satul în două, adică partea catolică și partea ortodoxă. Prima așezare ortodoxă este afirmată prin existența unei capele ce datează din la anul1918. Acestei capele nu i se cunoște istoricul deoarece parohia Bijghir aparținea parohiei ortodoxe Buhoci – jud. Bacău, iar în anul 1980 capela a ars până la temelie. Constatându-se necesitatea unei biserici, pr. Ioan Epure este trimis să ridice un așezământ, de către P.S. Eftimie al Romanului. Pr. Ioan Epure a pus piatra de temelie în anul 1983, iar credincioșii ortodocși se adună în număr foarte mare și ridică biserica pe același așezământ pe care a fost vechea capelă. Toată cheltuiala și munca au fost din partea oamenilor, iar în anul 1991 a fost sfințită de către Preasfințitul Eftimie, devenind parohie, nemaiaparținând de parohia Buhoci, primind totodată ca hram ”Nașterea Maicii Domnului”.

În cadrul administrativ-parohial se află 2 cimitire, primul fiind din anul 1918, iar celalalt fiind înfiinâat între anii 1990-2001.

Numărul creștinilor, în urma recensământului din anul 2002, era de 2459, iar în urma recensământului din anul 2011, era de 1952 de creștini, dintre care majoritatea sunt de religie romano-catolică și numai 130 de familii sunt de religie ortodoxă. Din aceștia, o parte, au început să se mute la oraș, iar alții să plece din țară, pentru un trai mai bun. În prezent au mai rămas 75 de familii ortodoxe, iar numărul acestora, este în scădere.

Intocmit: Pr. Păduraru Andrei

Lector corector: Pr. Dr. Cloșcă Ciprian Marius

You may also like...