Evenimente cultural-duhovnicești pentru tineri și vârstnici în Parohia Botești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 6-15 Octombrie, în parohia “Sf. Gheorghe” Botești au fost inaugurate Zilele Recoltei, care au însumat o serie de activități menite să apropie mai ales sufletele celor tineri de bucuria recunoștinței față de darurile lui Dumnezeu.

Seria de evenimente a debutat pe data de 6 Octombrie cu o acțiune de ecologizare, desfășurată în parteneriat cu Școala Gimnazială Ungureni, în cadrul căreia au fost igienizate cimitirul parohial precum și drumul de acces spre cimitir și au fost plantați copaci decorativi și plante ornamentale atât în curtea bisericii cât și în cea a casei parohiale.

Pe data de 7 Octombrie, 47 de elevi ai Școlii Gimnaziale au fost raăplătiți pentru efortul lor cu o excursie tematică de o zi, însoțiți de preotul paroh și de doamnele învățătoare și educatoare. Au fost vizitate Mănăstirea Bogdana unde au fost evocate personalitățile Sf. Teodosie de la Brazi și cea a martirului Gherasim Iscu, biserica din Borzești unde elevii au pășit cu gândul pe urmele copilăriei Sfântului Ștefan cel Mare, cascada Buciaș si Salina Târgu Ocna.

Pe data de 8 Octombrie, slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de o slujbă de binecuvântare a roadelor precum și de o slujbă de sfințire a Bibliotecii din clopotniță, proiect realizat în parteneriat cu fundația “Mie-mi pasă”, în cadrul căruia clopotnița bisericii a fost renovată și transformată într-o bibliotecă pentru copii. Tot pe data de 8 Octombrie, Căminul cultural a fost gazda ultimei activități a zilei: transformarea acestuia într-un mic cinema pentru copii și vizionarea unui film de animație însoțit de explicații pe marginea diferitelor simboluri asociate temei respectului față de strămoși.

Pe data de 15 Octombrie, după Sfânta Liturghie, același Cămin cultural a fost gazda unui eveniment aparte: prelegerea susținută de domnul Gheorghe Ivănescu, supraviețuitor al temnițelor comuniste și decorat de președintele României cu ordinul Pentru merit în grad de cavaler. Au fost prezenți primarul comunei Ungureni, Bibire Vasile, profesori de istorie, scriitori, cadre didactice, personalități ale comunei. Evenimentul a debutat cu cuvântul pr. Paroh Nistor Alexandru care a mulțumit invitaților și a subliniat valoarea de simbol și standard moral pe care supraviețuitorii temnițelor comuniste îl reprezintă pentru tânăra generație; parintele paroh a subliniat și importanța desfășurării unor astfel de evenimente în lumea satului românesc, ocolit de multe ori în mod nedrept de evenimente culturale reprezentative. A urmat cuvântul domnului Gheorghe Ivanescu care a rememorat cu emoție propria sa experiență de deținut politic în închisorile Râmnicul Sărat, Galați și Poarta Alba. Discursul captivant, claritatea morala și memoria impecabilă au lăsat auditorilor o impresie puternică, creionând imaginea unui model de caracter, curaj și patriotism, un adevărat exemplu pentru cei tineri.

Evenimentul a fost urmat de o masă câmpenească, în curtea casei parohiale, la care invitații s-au putut bucura de roadele și produsele locale care fac cinstea gospodarilor din Botești și Gârla Anei.

La finalul celor patru zile de evenimente, părintele paroh Alexandru Nistor a ținut să mulțumească celor care au ajutat la desfășurarea acestor activități exprimându-și totodată speranța ca acestea să se transforme într-o tradiție a parohiei Botești care să îmbogățească peisajul cultural al comunei.

You may also like...