Parohia Brad și filia Ciumași
Parohia Brad, Protopopiatul Bacău
Biserica Sfântul Gheorghe Brad, comuna Berești-Bistrița
Parohia Brad este o parohie tânără înființată la 1 noiembrie 2015 fiind formată din satele Brad și Ciumași, prin desprindere din parohiile Șerbești și Itești. Începând cu 1 decembrie 2015 preot paroh a fost numit Pr. Cătălin Chiper, iar de la 1 mai 2023 PC preot Bulmoagă Ionuț.
Satul Brad a luat ființă în jurul anului 1854 când o mică parte din locuitorii vechiului sat Itești s-au mutat la poalele pădurii de pe dealul dintre Bistrița și Siret.
Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe a fost construită în anul 1866 (1862-1865) din lemn cu pereții îmbrăcați în lut(paiantă) având formă de cruce, fără pictură, văruită. Acoperișul a fost din șindrilă. În anul 1913 a fost acoperită cu tablă, inlocuită de mai multe ori, ultima dată în 2003.
În interior avea un tavan simplu, din scândură, inlocuit în 1962 cu un altul din placaj, vopsit albastru. Catapeteasma lucrată în lemn de tei a fost adusă de la Șerbești, unde fusese înlocuită, în prezent este neutilizabilă, datorită vechimii, fiind distrusă de carii. Deasupra pronaosului exista o turlă închisă, cu rol decorativ, clopotele fiind situate într-o clopotniță din lemn, alăturată bisericii.
Fiind o mică filie aici nu s-au păstrat obiecte sau cărți de cult cu o valoare deosebită.
Datorită infiltrațiilor și a stării avansate de degradare, începând cu anul 2018 s-a început construirea unei noi biserici în jurul celei vechi – dărâmată pe parcursul lucrărilor – cu materiale moderne(beton, cărămidă, acoperiș din tablă ondulată), păstrându-se, pe cât posibil, specificul vechii biserici. La construire au participat câțiva sponsori, consiliul local și primăria comunei Berești-Bistrița și locuitorii și fiii satului. În prezent lucrările de construcție sunt încheiate, urmând a se continua cu amenajarea și mobilarea interiorului.
Ca preoți slujitori (la Parohia Șerbești) îi amintim pe Ioniță Istrati(1817), Gheorghe Crețu(până în 1934) și Eugen Dăscălescu (începând cu 15 august 1934).
Ultima sfințire a avut loc în anul 1992 – oficiată de către P.S. Ioachim Vasluianul.
Biserica Sfântul Nicolae Ciumași, comuna Itești
Satul Ciumași este o veche așezare de răzeși necunoscându-se exact începuturile ei. Se spune că acest sat se întindea de pe malul Bistriței și până la Siret. În vechime Ciumași era o comună având în componență satele Ciumași, Borleanu, Făgețel. Ca parohie, Ciumași avea ca filii satele Itești și Ilieși.
Un fiu al satului – Vasile Pocitan ( 5 decembrie 1870 – 14 martie 1945) a fost preot și profesor la București, iar în 1929 este tuns în monahismși ales arhiereu vicar al Episcopiei Hușilor, cu numele Veniamin. În 1935 este ales arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, sub titulatura Veniamin Ploieșteanul. În 1947 este forțat să se retragă la Mănăstirea Cernica.
Se pare că la 1812 în sat exista o biserică din lemn, care, datorită stării avansate de degradare, a fost înlocuită la 1894 de o alta din paiantă, pe temelie din lespede de piatră, având forma de navă, cu două turle, din care una a servit drept clopotniță până în anul 1932.
În anul 1945 biserica a fost acoperită cu tablă, iar pereții exteriori îmbrăcați în scândură.La interior era văruită, cu o boltă din scândură, pe care erau pictați Domnul Hristos și cei patru evangheliști.
Între anii 1994-1998 biserica suferă reparații capitale-reconsolidarea pereților, tablă nouă și, mai ales, pictură interioară integrală în tehnica fresco de către pictorul popescu Vasile. Catapeteasma veche, din lemn de tei este reconditionată și revopsită, fiind montate și străni noi de stejar. Nu s-a intervenit la Sfânta Masă.
Lucrările au fost sfințite de către P.S. Eftimie pe 11 iulie 1999.
Preoți slujitori amintim pe C. Ilie – la 1926, pr. Ioan Botoșanu, pr. Chelaru Petru, pr. Gelu Chiribău, pr. Chiper, pr. Ionuț Bulmoagă.