Prezență Arhierească la Parohia Buda-Blăgești din Protoieria Bacău

Duminică, 22 octombrie 2022, în Parohia „Sfântul Dimitrie – Buda-Blăgești” din Protoieria Bacău au debutat manifestările cultural-religioase prilejuite de apropierea hramului care va avea loc miercuri, 26 octombrie. Astfel, spre bucuria și mângâierea sufletească a credincioșilor comunității parohiale, la invitația părintelui paroh Vasile Lica, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a săvârșit alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, preoți ai parohiilor vecine și mulțime de popor, slujba Vecerniei urmată de cea a Litiei. 

Bucuria prezenței Înaltpreasfinției Sale a fost dublată și de sosirea icoanei Maicii Domnului „Ierusalimitissa” purtată în pelerinaj de la Parohia Măgura, prin binecuvântarea ierarhului și bunăvoința părintelui consilier Radu Grigoraș. După săvârșirea Vecerniei, Înaltpreasfinția Sa a intonat în fața icoanei, alături de cler și credincioși, Imnul acatist închinat acestui odor de mare preț, alcătuit chiar de către ierarh spre lauda și smerita cinste adusă Născătoarei de Dumnezeu. 

În cuvântul de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele protopop misionar Vasile Cozma a subliniat bucuria și nerăbdarea credincioșilor de a-și primi ierarhul în comunitatea lor și totodată a transmis ascultarea și jertfelnicia poporului care își cinstește cu evlavie ocrotitorul lăcașului lor de cult. De asemenea, părintele Vasile a evidențiat rodnica misiune a preoților care au slujit în Parohia Buda după cei 28 de ani de activitate în care enoriașii au înălțat o biserică nouă alături de sfinția sa.  

De asemenea, ierarhul a vorbit credincioșilor despre împlinirea slujirii preoțești și a apreciat în mod deosebit frumusețea lăcașului de cult din Parohia Buda-Blăgești:

                     „Preoții care își fac cu râvnă și cu demnitate datoria încredințată lor de biserică, înseamnă că merită să devină oameni cărora să li se dea ca om și ca preot anumite distincții care au rolul de a încuraja spre a continua mai departe spre Împărăția lui Dumnezeu, el și credincioșii. Avem aici un exemplu pozitiv și bun și ne uităm la biserica aceasta care a fost sfințită acum 18 ani, ea fiind și astăzi semn al unei lucrări bune și pline de jertfă, nevăzându-se vicii ascunse, pentru că nu sunt.”

La finalul cuvântului Înaltpreasfinției Sale, părintele Vasile Lica, parohul bisericii, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă și pentru gândul cel bun și blând îndreptat de fiecare dată către credincioșii acestei parohii. De asemenea, pentru toată activitatea misionar-pastorală a părintelui Vasile împlinită cu jertfelnicie și dăruire, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit pe acesta întru iconom stavrofor, dăruindu-i acestuia însemnele specifice acestei trepte. 

Activitățile religioase și social-culturale ale parohiei au cunoscut de la numirea părintelui Vasile Lica o intensificare, prin inaugurarea Centrului Catehetic pentru copii „Sfânta Muceniță Irina” care alături de cele peste 20 de Centre pentru copii din Protoieria Bacău derulează bilunar acțiuni dedicate tinerilor prin activități individuale ori conexe, menite să întărească relația dintre copii și biserica lui Hristos. 

Programul liturgic va continua și în zilele hramului la care vor participa preoți și invitați, din împrejurimile comunității parohiale, spre folosul duhovnicesc al enoriașilor parohiei și spre lauda și cinstea adusă Maicii Domnului și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. 

***

Ierusalimitissa (Gr. Ιεροσολυμίτισσα – Preasfânta Doamnă a Ierusalimului) este o icoană foarte populară a Maicii Domnului, perechea celei de la Betlehem. Icoana este așezată în Biserica Mormântul Maicii Domnului din Valea Judecății de Apoi, de la poalele Muntelui Măslinilor din Ierusalim. Are vedere spre mormântul gol al Preasfintei din Ghetsimani – binecuvântând numeroșii pelerini care vizitează Țara Sfântă.

Sfânta Scriptură nu aminteşte nimic despre Adormirea Maicii Domnului, deci locul mormântului Fecioarei Maria nu e clarificat. Tradiția creștină ne spune că după ce Iisus Hristos şi-a dat sufletul pe cruce, preasfânta Fecioară Maria a fost luată în îngrijire de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, cel mai tânăr și cel mai iubit ucenic al Său. Acesta o îngrijeşte până la adormire, când a fost luată de îngeri şi apostoli şi aşezată în mormânt.

Conform Sfintei Tradiții, icoana Maicii Domnului Ierusalimitissa, icoană făcătoare de minuni, a fost pictată prin revelația avuta de către o călugăriță pe nume Tatiana de la Mănăstirea Sfânta Maria Magdalena, în jurul anului 1870 d.Hr.

În iconografie, aceasta este denumită „acheiropoieto” (Gr. O imagine care nu este pictată demâna umana) și este acum situată exact acolo unde Presfanta Fecioara și-a dorit să fie, în „casa” ei, ultimul ei loc de odihnă la sfântul ei mormânt din Ghetsimani.

Tipul iconografic este hodigritia sau îndrumătoarea, reprezentare iconografică a FecioareiMaria ținându-l pe Pruncul Iisus alături, în timp ce Îl arată ca sursa mântuirii omenirii.Capul Fecioarei se înclină de obicei spre Prunc, iar acesta ridică mâna printr-un gest debinecuvântare.

Numele „Ierusalimitissa” a fost adoptat de atunci, deoarece înseamnă Preasfânta Doamnădin Ierusalim și este o icoana miraculoasa. Icoana este îmbrăcată în aur masiv cu o greutate totală de aproximativ 200 de kg. Considerată cea mai frumoasa reprezentarea a Maicii Domnului este cea mai aproape deimaginea reală a Sfintei Fecioare.

*Icoana Maicii Domnului „Ierusalimitissa” de la Parohia Măgura din Protoieria Bacău reprezintă o copie fidelă a icoanei, aceasta fiind lucrată și adusă spre închinare credincioșilor prin strădania părintelui paroh Radu Grigoraș și a enoriașilor parohiei.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...