Învățătură și rugăciune pentru sănătate și viață duhovnicească în Parohia Buna Vestire – Bacău

În parteneriatul dintre Parohia Buna Vestire – Bacău și Școala Gimnazială „Constantin Platon” au fost continuate activitățile din cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă.”

În data de 29.01.2024, fost susținută în cabinetul de religie al școlii o cateheză cu titlul „VIAȚA ȘI SĂNĂTATEA – DARURI ALE LUI DUMNEZEU”. Grupul catehetic astfel constituit a desfășurat următoarele ateliere de lucru: realizarea unor portofolii cu informații/mărturii ale Sfintei Scripturi despre boală, suferință, vindecare, conceperea „Jurnalului voluntarului”, realizarea unor materiale informative, pregătirea/desfășurarea unor momente artistice. De asemenea, copiii au prezentat un material realizat de ei despre beneficiile pe care le are o alimentație sănătoasă.

La această întâlnire, a fost prezentă doamna doctor Camelia Șocae și doamna asistent medical Mirela Stanciu din cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Platon”. Doamna doctor a susținut o lecție despre păstrarea igienei, despre alimentația sănătoasă și la ore potrivite și despre prevenirea bolilor. A fost evidențiat faptul că în tratarea unei persoane contează foarte mult ca medical să arate multă empatie față de bolnavul respectiv. Domnișoara director Manuela Neculcea, profesor de religie și organizatoarea acestei întâlniri a remarcat faptul că, de multe ori, copiii merg la cabinetul medical cu diverse simptome. Stând de vorbă cu doamna doctor și cu doamna asistent medical, simptomele dispar, iar copiii se întorc cu bine la clasă.

La următoarea oră, cu o altă clasă de elevi a fost susținută o cateheză cu denumirea „SFINȚII DOCTORI FĂRĂ DE ARGINȚI – TĂMĂDUITORI ÎN NUMELE LUI HRISTOS”. S-a accentuat numele sfinților la care poporul român se roagă cel mai des pentru sănătate, ajutor în necazuri și alte probleme, respectiv: Sfântul Nectarie de la Eghina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfântul Gherasim de Kefalonia, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Luca al Crimeei, Sfinții Cosma și Damian din Roma, Sfântul Spiridon, Sfântul Trifon, Sfântul Dimitrie cel Nou, Sfântul Stelian Paflagonul. S-a menționat că acești sfinți au fost ei înșiși iubitori de oameni, iar dragostea creștinească a fost puterea lor de vindecare.

Tot în contextul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, în Parohia Buna Vestire, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu pentru persoanele suferinde și pentru toți enoriașii care au dorit să participe rugându-se pentru cei aflați în suferință. A fost rânduită pentru acest eveniment ziua de pomenire a unor sfinți tămăduitori fără de arginți, sfinții Chir și Ioan, pe 31 ianuarie. La finalul slujbei, s-a ținut cateheza cu explicarea Tainei Sfântului Maslu, sesizându-se că în cadrul vieţii duhovniceşti a credincioşilor, Taina Maslului este strâns legată de Taina Pocăinţei. Deşi ambele au ca efect iertarea păcatelor, se recomandă ca înainte de primirea Maslului credincioşii să-şi mărturisească păcatele şi astfel iertarea de la Dumnezeu să fie întărită prin însănătoşirea trupească şi sufletească. La fel, Taina Maslului se asociază şi Dumnezeieştii Euharistii, pe care noi o primim „spre sănătate şi bucurie”. Nu trebuie însă confundată Taina Maslului cu Taina Mirului. La prima se foloseşte untdelemnul sfinţit vindecător, la a doua – Sfântul Mir, care împărtășește darurile Sfântului Duh, spre creșterea duhovnicească.

La Taina Sfântului Maslu, alături de bunicii suferinzi, au participat și nepoții lor, elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Platon”. Astfel, această săptămână a fost un mare câștig duhovnicesc, atât pentru elevii școlii, cât și pentru enoriașii aflați în suferință, pe de o parte motivând pe cei mici în a se îngriji de propria sănătate, dar și în a fi de ajutor celor bolnavi, iar, pe de altă parte, mângâind suferința prin rugăciunea comună și harul lucrător al Duhului Sfânt.

You may also like...