Parohia Cârligi

Istoric Parohia Cârligi, jud. Bacău

Biserica cu Hramul Sf. Ilie

Sat Cârligi, com. Filipești, jud. Bacău

Istoric și așezare

Parohia Cârligi face parte din Protopopiatul Bacău, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, iar teritorial administrativ din Comuna Filipești, județul Bacău. Parohia cuprinde doar satul Cârligi și are ca puncte de slujire biserica parohiala și capela cu hramul “Sf. Gheorghe” din cimitirul satului.

Satul Cârligi este situat la nord de municipiul Bacău, la jumătatea distantei dintre Bacău și Roman, cu o abatere la stânga de 2 km din E 85.

Cel dintâi document  istoric existent care atesta vechimea satului Cârligi este cel din 13 iunie 1569 emis de Bogdan al IV-lea Lăpușneanu, domnul Moldovei. Documente mai recente din secolul XIX vorbesc despre Stefan Catargiu, mare logofăt și caimacan al Principatului Moldovei, care in 1857 devine proprietarul moșiei Cârligi și care avea mari speranțe de a deveni domnitorul Moldovei. Năruindu-i-se acest vis de domnie, Stefan Catargiu vinde moșia cu conacul construit la roşu (existent și astăzi) arendașului moșiei Pavel Zarifopol, cel ce avea să devină ctitorul bisericii parohiale în anul 1884.

Lăcașul de cult

Viața religioasă din parohie a fost și este una desăvârșită prin slujire, propovăduire și păstrarea tradițiilor creștin – ortodoxe, precum și a obiceiurilor locale.

Istoria acestei așezări consemnează existenta unei biserici din lemn cu hramul Sf. Ilie încă din secolul al XVII.

In jurul anului1884 boierul Pavel Zarifopol din dorința ca și cârligenii, ca orice adevărați creștini, să aibă un loc trainic de rugăciune, construiește o biserică din piatră și cărămidă pe locul fostei bisericuțe din lemn.

Cum era obiceiul ca biserica să îi poarte numele celui care a ctitorit-o, noua biserică zidită avea hramul “Sf. Apostoli Petri și Pavel”.

In prezent hramul bisericii este “Sf. Ilie”, comuniștii dorind ca sătenii sa nu își mai amintească niciodată de boierul Pavel.

Lucrări de reparații și întreținere a bisericii parohiale, precum și a capelei din cimitir (1967), au fost făcute mai ales după anul 1990. Astfel s-au mai zidit: casa parohiala – 1990, troița – 1994, clopotnița – 1998, așezământ social-filantropic – 2007, împrejmuiri și utilități moderne.

Preoți care au slujit

-Pr. Ioan Mircea – 1859 – 1925

-Pr. Gheorghe Neica – 1925 -1980

-Pr. Gheorghe Tudor – 1980 – 1989

-Pr. Ioan Munteanu – octombrie 1989 – in prezent

 

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu

-1994 – PS. Eftimie – resfințirea bisericii parohiale și a casei parohiale

-2006 – PS. Ioachim Băcăuanul – slujba arhiereasca și sfințirea clopotniței

-2008 – PS. Ioachim Băcăuanul – sfințirea așezământului social-filantropic. Preotului paroh Munteanu Ioan i s-a atribuit rangul onorific iconom stavrofor.

 

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt. Au fost predate prin anii 1980 spre păstrare la Mănăstirea Bogdana.

 

You may also like...