Cercul Pastoral Nr. 3 s-a întrunit în Parohia „Sfânta Treime” din Coteni

Biserica „Sfânta Treime” din satul Coteni al Protoieriei Bacău a fost gazdă a întâlnirii Cercului Pastoral Nr.3 în ziua de miercuri, 16 martie 2022. În dimineața zilei a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, alături de slujitorii altarelor care fac parte din acest cerc pastoralCu acest prilej, în cadrul slujbei, preoții au rostit rugăciuni și ectenii cu cereri speciale pentru izbăvirea din războaie și pentru dobândirea păcii de la Milostivul Dumnezeu. Acest lucru vine în contextul în care ortodoxia românească omagiază anul 2022 ca fiind cel al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și totodată ca parte integrantă din programul duhovnicesc de solidaritate al Protoieriei Bacău intitulat „Să ne rugăm pentru Pacea lumii!”

Pentru a oferi credincioșilor modele de rugăciune, dar și pentru a trata subiecte care fac trimitere la importanța și rolul esențial al rugăciunii pentru sufletul omului, la fiecare întâlnire a unui Cerc Pastoral, din încredințarea părintelui protoiereu sunt rânduiți câte doi preoți care conferențiază pe anumite teme de interes duhovnicesc. 

Astfel, la Biserica Sfintei Treimii, după Sfânta Liturghie, părintele Ștefan Leonte, parohul Bisericii din Buhoci a vorbit credincioșilor despre Liturghia Darurilor, istoricul și modul în care Sfântul Grigorie Dialogul a ajuns la a ne lăsa acest tezaur liturgic. Prin intermediul temei propuse, părintele Ștefan a explicat faptul că această slujbă se oficiază doar în Postul Mare deoarece vine dintr-o nevoie sporită a credincioșilor de a se împărtăși mai des. De aici, a explicat părintele, vine și unirea Vecerniei cu Liturghia și obiceiul săvârșirii ei seara mai ales la bisericile mănăstirilor, dar nu numai. 

După expunerea părintelui Ștefan, părintele protoiereu s-a adresat credincioșilor mulțumindu-le pentru prezența lor și pentru faptul că sunt aproape de viața bisericii. De asemenea, a prezentat adunării programul duhovnicesc de solidaritate al Protoieriei Bacău, explicând folosul pe care îl aduce o rugăciune comună în vremurile tulburi ale omenirii. Totodată a mulțumit și părintelui paroh Marin Racoviță pentru faptul că a derulează o lucrare bineplăcută lui Dumnezeu în cadrul parohiei, mulțumind la final în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru faptul că enoriașii răspund cu bucurie inițiativelor Protoieriei Bacău.

În semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea din cadrul parohiei, părintele protoiereu a oferit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintelui Marin o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Roman, iar părintelui Leonte o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei care se află în Catedrala Arhiepiscopală a Centrului Eparhial.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...