Parohia Dumbrava
Parohia Dumbrava
Biserica cu hramul „Sf. Mare Muc. Dimitrie şi Sf. Cuvioasă Parascheva”
sat Dumbrava, comuna Iteşti, județul Bacău
Istoric şi aşezare
Parohia Dumbrava face parte din Protopopiatul Bacău, comuna Iteşti, judeţul Bacău. Biserica este siuată în satul Dumvrava, pe Strada Sf. Dumitru, la numărul 5.
Satul Dumbrava este aşezat în zona estică a comunei, în partea nord-estică a oraşului Bacău, pe o zonă colinară şi de şes şi este mărginit de râurile Siret şi Bistriţa, care vin de la est şi de la vest, îndreptându-se unul spre celălalt şi strângându-şi laolaltă apele, mai apoi, în apropierea Bacăului, pentru ca să se reverse, mai la vale, în Dunăre, lângă Galaţi. Relieful satului şi tipul climatic specifice zonei de silvo-stepă (cu ierni aspre şi veri călduroase) sunt favorabile agriculturii şi plantaţiilor de pomi fructiferi (predomină aşadar, producţia de cereale, legume, fructe, dar şi sectorul zootehnic, de creştere a animalelor şi păsărilor).
În partea de vest a satului se află linia ferată Bacău-Roman, iar prin mijlocul satului trece șoseaua naționala DN2 (E85), dumbrăvenii, si nu numai, beneficiind de stație C.F.R. și stații de transport rutier. Din analiza planului de Amenajare a Teritoriului Național – Secțiunea I – Căi de comunicație rezultă că pe teritoriul satului Dumbrava va trece autostrada care va face legătura dintre București și nordul Moldovei. Autostrada va urma în general traseul lui DN2 (E85).
Satul Dumbrava are o istorie relativ recentă, fiind înființat, in perioada interbelică, prin împroprietărirea veteranilor de război. În primele decenii de existență, în Dumbrava existau doar câteva case, la distanțe mari unele de altele. Primii locuitori proveneau din comunele vecine. Până în anul 2005, satul Dumbrava a aparținut administrativ de Comuna Berești-Bistrița. Pe data de 5 iulie 2005 s-a reînfiinţat Comuna Iteşti prin desprinderea din comuna Bereşti-Bistriţa a satelor Iteşti, Dumbrava, Ciumaşi, şi Făgeţel. Primele atestări documentare ale satului Iteşti datează din 19 aprilie 1599, iar denumirea i se datorează boierului Itescu, întemeietorul aşezării.
Parohia Dumbrava a fost înființată pe 1 mai 2001, desprinzându-se din Parohia Itești. Viața duhovnicească a creștinilor ortodocși din satul Dumbrava a fost profund legată, încă de la înființarea satului, de cea a ortodocșilor din satul Itești. Dumbrăvenii decedați erau îngropați în cimitirul Parohiei Itești, după un drum de aproximativ 4 – 5 km. Botezurile și cununiile se oficiau tot în satul vecin.
Lăcaşul de cult
Nevoia de biserică proprie s-a manifestat cu riscuri mari prin ridicarea, fără autorizația statului ateu, a unui schelet de lemn pentru o bisericuță ( deceniul al VIII – lea , sec. al XX – lea ). A fost demolată, fiind „nepotrivită” cu școala din apropriere. Credincioșii dumbrăveni nu s-au descurajat și, în aceeași perioadă, au reușit înființarea propiului cimitir. Au ridicat mai apoi și o capelă mortuară, de mici dimensiuni, cât să adăpostească doar rudele decedatului.
Dacă regimul comunist nu ar fi fost înlăturat prin revoluția din 1989, satul Dumbrava ar fi dispărut pentru a face loc „emancipării CAP-iste”. După 1989, comunitatea satului Dumbrava s-a întărit cu familii noi. În prezent sunt aproximativ 120 de case locuite. Vechea capelă mortuară putea cuprinde in rugaciune doar aproximativ 15 persoane. Asfel că, în anul 1995, s-au inceput demersurile reorganizării spațiului eclesial pentru a-l face mai încăpător. Eforturile au fost de excepție reușindu-se ridicarea unei biserici nu foarte mari, nici foarte înaltă, dar potrivită nevoilor duhovnicești ale dumbrăvenilor. Slujba de sfințire s-a săvârșit în data de 27.08.2000 de către Înaltpreasfinția Sa Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu binecuvântarea P.S. Eftimie. Cu ziua de 1 mai 2001 satul Dumbrava s-a desprins din cadrul Parohiei Itești, devenind parohie de sine stătătoare. În același an 2001, toată curtea bisericii, cuprinzând si cimitirul, a fost imprejmuită cu gard de scândură. Totodată a fost săpată fântână la 23 m pentru a deservi nevoile bisericii.
Între anii 2003-2008 s-a construit Casa de prăznuire, prevăzută cu sala de mese pictată, bucătărie si arhivă. În anul 2012 s-a început restaurarea clopotniței vechi, realizată din scândură, pe stâlpi de salcâm și având toți pereții tăbluiți în solzi de pește. Aceasta era de mici dimensiuni, 4 m x 4 m, și înălțimea de 5.5 m. S-a modificat stuctura clopotniței, fiind refăcută din beton armat, cu stâlpi ornamentali de beton ce flanchează foișorul pentru slujbe. Deasupra altarului de vară, s-a realizat din lemn, în stil tradițional, camera propriu-zisă a clopotului, iar pe latura de nord capela mortuară.
În anul 2018, cu eforturi financiare deosebite s-a realizat sistemul de încălzire centralizată a bisericii. Pentru comunitatea mică din Dumbrava a fost o înfăptuire excepțională, pe de o parte pentru valoarea mare a proiectului, pe de altă parte pentru confortul nesperat creat.
În anul 2019 s-a inițiat un alt proiect îndrăzneț, îngrădirea incintei bisericii de 3100 mp cu gard nou, cu temelie de beton și cuzineți de 80 cm adâncime, din 2 în 2 m liniari. În anii 2019 – 2020 s-a realizat partea din față a gardului de aproximativ 70 m, cu plase din țeavă pătrată și model tradițional. În anul 2021 s-a construit o altă latură a gardului de aproximativ 60 m, tot cu temelie și plase de sârmă zincată, la 2 m cu model. În anul 2022 s-au realizat încă 27 m de gard, pe aceeași linie structurală.
În anul 2021 s-a achiziționat un clopot nou de 60 kg, realizat excepțional la cea mai importantă turnătorie din România a firmei Blotor de lângă Satu Mare. Clopotul vechi a fost coborât din clopotniță pentru mai multe fisuri și va fi așezat pe un soclu ca mărturie a începuturilor comunității eclesiale din Dumbrava.
Preoţi care au slujit:
– pr. Bumbea Dumitru Daniel (20.05.2001 – în prezent).
Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu:
– 27 august 2000 – PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al
Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie şi Sf. Cuvioasă Parascheva”;
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.
(autor: Pr. Bumbea Dumitru Daniel)