Parohia FÂNTÂNELE

                                                                                          BISERICA “SFINȚII VOIEVOZI”

                                                                                                  FÂNTÂNELE-HEMEIUȘ

 

Biserica “Sfintii Voievozi” din satul Fântânele, com. Hemeiuș, jud. Bacău este un locaș de cult datat în secolul al XVIII-lea, având ca an de terminare al lucrărilor 1756. Nu se păstreaza date scrise despre anul exact al construirii, sau despre numele ctitorilor, dar se consideră ca locașul ar fi fost ridicat de către vistiernicul Moldovei Vasile Ruset, bunicul prințesei Pulcheria, cea care va ridica mai târziu biserica “Sfinții Impărați”, de la Hemeiuș.

Din punct de vedere arhitectural, biserica se încadrează în stilul moldovenesc, având forma de cruce, iar în partea dreaptă a pronaosului are atașat, probabil cu dată de construcție mai tarzie, un pridvor, structurat pe două niveluri, la etaj situându-se clopotnița. Acoperișul este în două ape, biserica neavând niciun fel de turlă sau turn. La interior, una dintre notele distinctive față de alte biserici, sunt cele doua coloane ce despart naosul de pronaos.

In inventar nu găsim obiecte din metale prețioase, nici cărți cu însemnări de mare importanță, singurul lucru care are o adevarată valoare fiind catapeteasma, confecționată din lemn de tei, foarte posibil să fie originală. Mobilierul vechi nu a mai fost găsit, cel actual datând din anul 2007.

Vechimea, forma arhitecturală, și presupușii ei ctitori. au facut ca acest locaș de cult să fie introdus în lista monumentelor istorice, la clasa A.

Din pacate, trecerea timpului și-a pus amprenta peste forma fizică a bisericii, ea suferind mai multe intervenții ce au vizat repararea și consolidarea corpului clădirii, pierzându-se însă pictura, despre care cei mai în vârstă povestesc că ar fi existat la începuturile existenței acesteia.

 

Intocmit: Pr. Dumitru Sorin

Lector corector: Pr. Cloșcă Ciprian Marius

You may also like...