Concursul Național Catehetic în Parohia Fundeni – „Primăvara tradițiilor în satul meu”, la Școala Primară Zăpodia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, luni 4 aprilie 2022 la Școala Primară Zăpodia, com. Traian a avut loc a patra întâlnire cu elevii și preșcolarii, în cadrul etapei de Concurs Național Catehetic având tema „Primăvara Tradițiilor în satul meu”. Părintele Alexandru Croitoru a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor, a credinţei şi identităţii de neam. ,,Tradiţia are rolul de păstrare a identităţii, ne îndrumă spre bine, adevăr şi frumos. Binele conservat prin tradiţie este cel al moralităţii, al distincţiei dintre bine şi rău. A apăra tradiţia este datoria noastră, căci ea ne duce înapoi şi ne reface legătura cu moştenirea lăsată de strămoşii noştri.” Predica a constat și în explicarea tradițiilor de Paște despre Post și importanța sa, și despre feluritele posturi din viața creștinului.

Doamna muzeograf Lidia Enescu de la „Complexul Muzeal Iulian Antonescu” Bacău având la dispoziție material didactic tradițional le-a vorbit copiilor despre tradiția sculpturii și picturii pe linguri de lemn, Povestea lui Polonic fricosu și o legendă populară din Boian (Suceava).

„Lingurile de lemn îmbină partea materială, căușul – cu ajutorul căreia ne hrănim, cu partea spirituală, coada, pe care se pun diverse simboluri, de aceea au și o valoare mai mare, estetică și pentru alimentație. Pentru a realiza o lingură de lemn, în prima etapă se alege, la dimensiunea dorită, o bucată de lemn uscat, fără noduri de tei, cireș, prun sau nuc. Întâi se croiește coada, apoi se formează căușul care se curătăță de așchii, se ajustează și se subțiază coada lingurii până la dimensiunea dorită, după care se desenează modelul dorit și se începe conturarea formei. Creațiile meșterilor sunt înnobiltate cu simboluri tradiționale precum: soarele rotitor, cocoșul, pomul vieții, cercul vieții, vulturul, bufnița, șarpele, Dragobetele. Fiecare movtiv are o anumită semnficație, cel mai răspândit fiind simbolul solar aplicat nu doar pe linguri, ci și pe alte obiecte din gospodăria țărănească și care reprezintă divinitatea și se pune pe obiecte cu scopul de a-i proteja pe cel care folosește obiectul.” (Muzeograf Lidia Enescu)

Părintele Alexandru Croitoru a împărţit iconiţe şi dulciuri copiilor, mulţumindu-le pentru implicare. A acordat elevilor mai sus menţionaţi diplome pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti. La încheierea activității părintele Croitoru Alexandru a mulțumit copiilor pentru atenție doamnei educatoare Ciobanu Violeta și doamnei profesor învățător Dascăl Silvia pentru găzduire și colaborare și doamnei inginer Muzeograf Lidia Enescu pentru efortul depus dar și pentru fascinanta expunere în lumea minunată a obiceiurilor și tradițiilor românești.

You may also like...