Școala de Vară în Parohia Fundeni din Protoieria Bacău, ediția a IX-a

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și cu îndrumarea Părintelui Protopop Eugen Ciuche, în parohia ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Fundeni, s-a desfășurat Școala de Vară, ediția a IX-a. Activitatea a fost structurată pe cinci zile în perioada 3-7 iulie în intervalul orar 17:00 – 20:00. Activitățile desfășurate în cadrul Școlii au avut un rol educativ și săditor de valori creștine în conștiința colectivă a tinerilor ce au răspuns prezent chemării părintelui în aceste zile dedicate în mod deosebit lor.

Activitățile au fost structurate pe trei secțiuni: Atelierul Liturgic, Atelierul Dogmatic, Atelierul Literar – Artistic, după următoarea formulă – 30 de minute cateheză și prezentare, 10 minute întrebările copiilor către preot și răspunsurile, 10 minute jocuri colective, distractive, ultimele 30 de minute – recapitulare cântece, pricesne, Crezul, Antifonul I și II.

 Atelierul Liturgic – Treptele clerului

                                  – Rolul credincioșilor la slujba Sfintei Liturghii

                                   – Sfintele Taine

                                   – Rolul credincioșilor la slujbele Sfintelor Taine

                                   – Calendarul religios. Ziua liturgică

Atelierul Dogmatic – Revelarea lui Dumnezeu în Sfânta Scriptură

                                     – prezența vie a lui Dumnezeu în relațiile sale cu oamenii

Atelierul Literar – Artistic – Poezie patriotică. Poezie religioasă (Sf. Ioan Iacob Hozevitul), Rugăciune – Nichifor Crainic, Alexandru Vlahuță, Ion Pillat, Vasile Militaru, Vasile Voiculescu.

 De asemenea au mai fost și activități recreative și distractive – rebus pe teme religioase, sudoku, jocuri colective

La încheierea acestei ediții a Școlii de Vară, într-un cadru festiv, părintele Alexandru Croitoru a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru înalta binecuvântare și purtarea sa de grijă, dar și părinților, tuturor celor implicați activ (voluntarilor), dar și copiilor care au participat zi de zi la activități. Le-a oferit celor mici și nu numai iconițe, cărți duhovnicești și dulciuri.

„Inedit la această ediție a Școlii de Vară a fost programul, fiind prima dată când se desfășoară după-amiaza. Dimineața se trezeau târziu, ba le era foame, ba aveau teme. Interesant ar fi de remarcat că nu numai copiii au avut de învățat la Atelierele Liturgic și Dogmatic, ci și părinții. Ai mei veneau seara acasă și mă întrebau: „Știi ce semnifică lumânarea? Știi de ce biserica are forma asta? Știi de ce ținem post miercurea și vinerea?”. ‣ Alt fapt de remarcat este prezența mai mare anul acesta datorită și copiilor de toate vârstele veniți în vacanță la bunici.” (voluntar Bălăiță Silviu)

You may also like...