Sfințirea noii Cancelarii Parohiale și a Centrului de Socializare Vârstnici „Sf. Gheorghe Pelerinul” din Parohia Fundeni, Protoieria Bacău

Duminică, 2 octombrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Fundeni din Protoieria Bacău a fost sfințită și inaugurată fosta casă parohială a comunității, devenită acum cancelarie parohială. Slujba a fost oficiată de către delegatul ierarhului, părintele Alexandru Zamfir, consilier al Sectorului Administrativ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, părintele secretar eparhial Ciprian-Ioan Ignat, preoți din cadrul Cercului Pastoral Nr. 5, oficialități locale și centrale, sub privire mulțimii de credincioși adunați cu acest prilej. 

Acest proiect de reabilitare și restaurare a fostei case parohiale din Fundeni, ajunsă într-un stadiu avansat de degradare, a fost posibil cu implicarea părintelui paroh Alexandru Croitoru și sprijinul Consiliului Local al Primăriei Secuieni, precum și al credincioșilor comunității. 

Evenimentul a debutat la ora 17:00 cu sfințirea apei și a uleiului și rostirea rugăciunilor de binecuvântare, urmând ca mai apoi, în prezența domnului primar David Cosmin Lungu, doamnei Secretar de Stat Tudorița Lungu, domnului Ionel Palăr, membru CNA și fiu al satului, părintele secretar eparhial să dea citire Hrisovului alcătuit special cu această ocazie, în care au fost menționate lucrările derulate de-a lungul vremii și diferitele modificări și întrebuințări aduse acestui spațiu, culminând toate cu lucrările de restaurare derulate în perioada anilor 2019-2022.

Proiectul Cancelariei Parohiale Fundeni este unul multifuncțional, cuprinzând un birou parohial, dormitor, baie, sală de mese, bucătărie și terasă. Pentru depozitarea arhivei parohiei, cât și pentru diversele lucrări administrative și financiar-contabile era nevoie de un birou. Un dormitor pentru folosul preotului, pentru situațiile în care din cauza intemperiilor nu poate pleca din zonă și a reveni a doua zi. Lipsa unui spațiu în care să se poată țină o ședință parohială, o adunare în folosul comunității, un praznic sau activități filantropice, culturale și misionare din timpul Școlilor de Vară și Iarnă, a întărit convingerea necesității unui spațiu special dedicat acestor activități.

Cu acest prilej, Parohia Fundeni a edificat și un spațiu propice pentru întâlnirile din cadrul Centrului de Socializare Vârstnici aflat sub ocrotirea „Sfântului Gheorghe Pelerinul”, inaugurat cu ocazia sfințirii noii clădiri. Aici, părintele Alexandru, alături de comunitatea păstorită va derula activitățile proiectului socio-educațional al Protoieriei Bacău intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele” prin care va veni în sprijinul credincioșilor vârstnici cu activități culturale, sociale, civice și religioase menite să apropie credinciosul de Dumnezeu și semenii săi, dar și să contribuie la îndepărtarea sentimentului de singurătate prezent tot mai des la persoanele de vârsta a treia.

Astfel, prin acest proiect, Parohia Fundeni se alătura celor 30 de parohii ale Protopopiatului Bacău care prin activități bilunare implementează astfel de proiecte în comunitățile rurale și urbane. Următoarea întâlnire a centrului, planificată conform calendarului, va avea loc pe data de 9 octombrie atunci când enoriașii vor beneficia de un control stomatologic gratuit. 

Cu prilejul sfințirii noii cancelarii, în semn de recunoștință pentru efortul și sprijinul financiar și moral oferit, domnul primar a primit din partea chiriarhului Ordinul Melchisedec clasa a III-a, insigna și medalia fiindu-i înmânate de către părintele consilier Alexandru Zamfir. 

De asemenea, pentru toată dragostea și implicarea unor oameni vrednici ai comunității, părintele paroh a înmânat din partea Înaltpreasfinției Sale 10 diplome de vrednicie, alături de câte o carte a Arhimandritului Ioanichie Bălan despre viața Sfântului Gheorghe Pelerinul. 

La final, au fost împărțite credincioșilor prezenți, din partea parohiei, 100 de pachete cu alimente și iconițe, iar părintele Alexandru Croitoru a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru permanenta purtare de grijă și binecuvântarea oferită în a duce la bun sfârșit renovarea și atribuirea unui folos obștesc a fostei case parohiale, ea fiind nu doar un spațiu al preotului, ci și un. așezământ public destinat comunității. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

 

You may also like...