Flori pentru mame și bunici – Activități Pro Vita în Parohia Fundeni din„ Protopopiatul Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de 8 Martie, ziua Internațională a Femeii, la Centrul socializare vârstnici „Gheorghe Pelerinul” din Fundeni, com. Secuieni, a avut loc acțiunea 1Flori pentru mame și bunici” din cadrul proiectului eparhial “Luna Martie – Luna Pro Vita”.
Acțiunea a debutat cu oficierea Te Deum-ului de către pr. Alexandru Croitoru, citirea rugăciunilor de binecuvântare și un mic discurs de apreciere și mulțumire. Toată asistența a cântat la sfârșit “Mulți Ani trăiască” și a primit câte un buchet de flori, un mărțișor și o felicitare.

„Mama ne dă viață, ne crește, ne iubește necondiționat și ne este alături până când închide ochii pentru totdeauna. Este o prezență discretă, timidă, dar plină de forța credinței. Poetul Grigore Vieru spunea: “ Mama este începutul tuturor lucrurilor”. Cuvântul „mama” este unic, este cuvântul prin care spunem dragoste, tandrețe, legătură, nevoie, așteptare, dor și sacrificiu. Cuvântul “mama” este rostit de toți: pruncii îl gângure; bătrânii îl visează; bolnavii îl șoptesc; muții îl gândesc; fricoșii îl strigă; orfanii îl plâng; răniții îl cheamă.”

Un moment special și emoționant a fost omagierea doamnei Viorica Cristofor care a născut într-un interval de 30 ani, 14 copii dintre care unul, o fetiță în vârstă de 2 ani a trecut la Domnul. Doamna Viorica a împlinit pe 15 februarie vârsta de 75 ani. Prenumele celor 14 copii sunt: Valeriu, Lucian, Columb, Silviu, Nicoleta, Gabriel, Relu, Gelu, Emil, Doina, Lidia, Costel și Elena. Cel mai mare are 52 de ani și cea mai mică 28 de ani. Corina i-a murit în brațe la vârsta de 2 ani datorită febrei mari (peste 40°).
„Am născut 14 copii. Am crescut 13 copii și am trăit până acum să-i vad pe fiecare la casa lui. Sunt mândră de toți!
Timp de 18 ani nu am dormit noaptea. Se îmbolnăvea câte un copil, altul plângea că îi este frică de tunet, altul se trezea speriat din somn că a visat urât, iar altuia trebuia să-i dau de mâncare. Pe unul îl mângâiam, pe altul îl alăptam, pe unul îl oblojeam, pe celălalt îl linișteam. “

„Singurătatea este apăsătoare căci de un an și jumătate mi-a murit soțul. Am 13 copii și toți sunt la casele lor. În liniștea nopții, mă rog PreaCuratei Maici să-i țină sănătoși, să-i ocrotească de boli și de necazuri, că eu sunt înaintată în vârstă și nu mai am putere. Toată nădejdea mea, gândurile către cei mici și grijile de mamă, le pun în brațele Maicii Domnului.”

În încheiere părintele Alexandru a mulțumit pentru prezență tuturor femeilor creștine participante și a împărțit iconițe.

You may also like...