Proiectul „100 de Cateheze în Postul Mare” implementat în Parohia Fundeni din Protopopiatul Bacău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Fundeni, comuna Secuieni, Protoieria Bacău, s-au susţinut în perioada Postului Paștelui o serie de cateheze tematice în contextul Anului omagial al Pastorației persoanelor în vârstă a imnografilor și a cântăreților bisericești, după cum urmează:
12 Martie – Biserica „Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir” Chiticeni
24 Martie – Biserica Parohiei “Tisa Silvestri”
26 Martie – Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”
Proiectul catehetic al Protoieriei Bacău „Mergând, învățați toate neamurile” etapa 100 de cateheze în Postul Mare – „Doamne și Stăpânul vieții mele” s-a desfășurat în datele de mai sus având titlul „Pilde de postire la Sfinții Părinți” din Patericul Egiptean.
DE CE POSTIM?
Dacă vrei ca rugăciunea ta să urce direct la Dumnezeu, dă-i cele două aripi: postul și milostenia. Scopul Postului este să se smerească și să se ușureze trupul.
Zis-a avva Ioan Colov : de va voi împăratul să ia vreo cetate, apa întâi o oprește și hrana și așa vrăjmașii de foamete pierind, se supun lui ! Așa și patimile trupului :dacă cu post și cu foamete va petrece omul, vrăjmașii slăbesc către sufletul lui.
„După cum leacurile cele mai tari alungă veninul fiarelor, tot așa rugăciunea și postul alungă orice gând rău” (Amma Sincletica)
„A învățat să postească șase zile, dar nu a învățat să-și alunge mânia” (Avva Pimen 203)
CELE 7 TREPTE ALE POSTULUI
a. Carnivorii, care mănâncă carne întotdeauna. Aceștia sunt în treapta cea mai de jos a postului, chiar dacă se înfrânează uneori de la mâncare. Ei nu pot spori niciodată în rugăciune.
b. Lacto-vegetarienii, care nu mănâncă niciodată carne, ci numai lapte, brânză, ouă și tot felul de legume fierte. Aceștia sunt în treapta a doua a postului, pe care o țin de obicei călugării din mănăstirile cu viață de obște și foarte rar mirenii.
c. Vegetarienii, care mănâncă numai zarzavaturi și legume fierte sau nefierte (crude). Rânduiala aceasta formează treapta a treia a postului și o țin călugării cei mai râvnitori din viețile de obște. De aici încolo încep treptele postului cele mai aspre pe care pășesc, de obicei, călugării sihaștri și pustnicii cei mai nevoitori.
– Legume și puține finice timp de 70 ani (Cap. 5.6)
d. Fructiferii, care mănâncă o dată pe zi pâine și fructe nefierte, fără a gusta vreodată altfel de hrană. Cine a ajuns la această treaptă a postului, acela poate stăpâni cu ușurință trupul și gândurile și poate spori repede pe calea rugăciunii.
– Avva Teona mânca doar fructe și legume crude
– Avva Arsenie – după ce se coceau tot felul de poame și se trecea, gusta câte una
e. Cerealierii formează treapta a cincea a postului. La aceastră treaptă ajung călugării, mai ales cei din sihăstrii și pustnicii, care mănâncă o dată pe zi numai pâine neagră de cereale și boabe muiate de grâu, porumb, mei, linte, bob, mazăre etc.
– – Avva Ilie – pâine și măsline o data la 2 zile, seara
– – Ava Arsenie – un coș de grâu pe an și îi mai rămânea (Arsenie 17)
f. Hrana uscată este a șasea treaptă a postului călugăresc la care ajung, de obicei, pustnicii cei mai râvnitori. Cei care petrec în această aspră nevoință mănâncă numai pesmeți de pâine muiați în apă, cu sare sau puțin oțet, o dată pe zi și cu măsură. Așa se nevoiau sihaștrii de pe valea Nilului.
– Un bătrân pustnic nu mânca niciodată pâine, ci bob de mei, seara (cap. XIV 4)
– Este celebră întâmplarea în care un Părinte a pus puțină sare în apă și întingea cu pâine. Altul, descoperindu-l, îl apostrofează
că “mănâncă supă”
g. Hrana sau mana dumnezeiască este ultima și cea mai înaltă treaptă a postului călugăresc, la care ajung foarte puțini dintre asceți, după o îndelungată nevoință, întăriți fiind de darul Sfântului Duh. Aceștia se îndestulează numai cu Prea Curatele Taine, adică cu Trupul și Sângele lui Hristos, pe care le primesc o dată sau de două ori pe săptămână, fără a mai gusta ceva decât numai apă.
Avva Anuv – “n-am avut regim alimentar pământesc, întrucât îngerul m-a hrănit cu mâncare cerească”
Avva Or – timp de 10 ani nu a luat hrană pământească, ci un înger îi aducea la 3 zile hrană cerească și i-o dădea în gură, aceea ținunându-i și de mâncare și de băutură.
Avva Ioan – nu mânca decât pâine dumnezeiască trimisă din cer, o dată la 2-3 zile
Avva Pavel cel Simplu – era hrănit de către un corb cu o jumătate de pâine, iar când s-a întâlnit cu Avva Antonie cel Mare, același corb i-a adus o pâine întreagă.