Binecuvântarea lucrărilor de reabilitare a ansamblului ecleziastic de la Parohia Fundeni, filia Chiticeni

Sâmbătă, 18 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Chiticeni, Parohia Fundeni, Protopopiatul Bacău pentru a binecuvânta încheierea lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de Mir” și a Așezământului social-filantropic „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Începând cu ora 16.00, soborul preoților din Cercul pastoral „Sfântul Antipa de la Calapodești”, coordonați de preotul Eugen-Ciprian Ciuche, protopop al Protopopiatului Bacău, au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și au săvârșit slujba Agheasmei și a Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat slujba de resfințire a Bisericii „Sf. Dimitrie izvorâtorul de Mir”, dar și a celorlalte obiective reabilitate în ultimii mai bine de 10 ani, care fac parte din complexul arhitectonic parohial. Vechea biserică a satului, ridicată în anul 1934 sub coordonarea preotului Oancea Alexandru, din lemn și lut, suferind în timp multe avarii cauzate de cutremure și intemperii, a fost reabilitată începând cu anul 2012 prin implicarea preotului paroh Alexandru Croitoru, lucrările constând în tencuirea pereților exteriori și schimbarea învelitorii acoperișului, refacerea picturii, montarea parchetului, achiziționarea candelabrelor și a obiectelor de cult necesare desfășurării slujbelor și împodobirii sfântului lăcaș.

Alături de resfințirea bisericii au fost binecuvântate și lucrările de finalizare a construcției Așezământului social-filantropic „Sf. Ap. Petru și Pavel”, începute între anii 2009-2010 de preotul Silviu Turcu, care au constat în pictarea pereților interiori, placarea soclului, finalizarea fațadei, înzestrarea cu mobilier, dar și extinderea acestui imobil prin zidirea unei capele mortuare și a unui spațiu de depozitare, lucrări desfășurate în perioada 2019-2023. De asemenea, prin contribuția celor 36 de familii de urmași ai răzeșilor care formează astăzi comunitatea de la Chiticeni, a fost refăcută vechea clopotniță de lemn, construită în anul 1934 de Palăr Ion, epitropul de atunci al bisericii, dar și zidit un monument al eroilor, în partea dreaptă a bisericii, pe locul unde de-a lungul timpului au fost așezate 5 cruci în cinstea soldaților români din această comunitate, căzuți pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale. 

În cuvântul adresat credincioșilor din Parohia Fundeni și pelerinilor veniți din împrejurimi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre dăruirea de sine a creștinului care se implică în ctitorirea unui lăcaș sfânt și bucuria sfântă de a vedea un lucru reînnoit cu ajutorul lui Dumnezeu, atunci când omul înțelege că Dumnezeu își împlinește lucrarea Sa prin oameni: „Toți cei care au contribuit și l-au ajutat pe părintele și s-au implicat în această lucrare arată că rugăciunea care se face cu sârg și dăruirea de sine, care se face pentru a împlini o lucrare sfântă, te face să uiți de trupul tău, iar din sufletul tău și din rațiunea ta faci totul pentru biserică. Părintele a arătat o lucrare deosebită în teren, o lucrare frumoasă care înnobilează sufletele și îl felicităm pentru aceasta. Simțim o bucurie astăzi când vedem că totul s-a reînnoit și s-a sfințit și parcă simțim și sufletele noastre deschise și totodată sfințite prin harul lui Dumnezeu Care în chip nevăzut a transformat aceste lucrări, care până acum erau niște zidiri, dar de acum sunt niște lăcașuri sfinte. Cât de important este să faci lucrare în numele și cu ajutorul lui Dumnezeu. Simți ajutorul lui Dumnezeu atâta vreme cât faci lucrarea în numele Lui și de aceea este foarte important ca fiecare preot și credincios, fiecare om care are conștiința prezenței lui Dumnezeu în lucrarea sa să înțeleagă că este mâna prelungită a lui Dumnezeu, Care face lucrarea Sa pe pământ prin oameni. Să avem conștiința că lucrăm împreună cu Dumnezeu pentru a fi și noi pomeniți așa cum astăzi am pomenit pe eroii care au căzut pentru ca astăzi noi să putem fi împreună, pentru ca Biserica să-și desfășoare lucrarea sa sfântă pe pământ”.

La final, preotul Alexandru Croitoru a prezentat cronologic faptele care au dus la finalizarea lucrărilor de reabilitare a ansamblului ecleziastic de la Chiticeni, a mulțumit credincioșilor și ctitorilor înnoitori, apoi a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru sprijin și pentru slujba de sfințire: „Resfințirea unei biserici este revărsare de lumină și de har, iar prezența Înaltpreasfinției Voastre ne-a luminat inimile și sufletele. Această slujbă înălțătoare și-o vor aminti generații de-a rândul”. 

Pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de reabilitare a obiectivelor care întregesc ansamblul ecleziastic de la Chiticeni, desfășurate în perioada 2012-2023, la propunerea preotului protopop Eugen-Ciprian Ciuche, preotului paroh Alexandru Croitoru i-a fost oferită o distincție de vrednicie, iar ctitorilor înnoitori le-au fost oferite, de asemenea, distincții.

You may also like...