Prelegere despre înființarea Patriarhiei Române și Patriarhii României la Parohia Fundeni

În cadrul Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române (1925-2025) și al Anului Comemorativ al Duhovnicilor și Mărturisitorilor Ortodocși Români din secolul al XX-lea, la Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Fundeni a avut loc duminică, 23 martie 2025, o cateheză despre contextul geopolitic și religios și înființarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române și un scurt expozeu istoric despre viața și activitatea Patriarhilor României.

În ultimele zile ale anului 1924, mitropolitul Pimen al Moldovei, ca membru senior al episcopatului românesc de atunci, a făcut propunerea ca: “Mitropolia Ungrovlahiei (sau a Munteniei), cu scaunul mitropolitan din Bucureşti, să fie ridicată la rangul de Patriarhie; iar mitropolitul Ungrovlahiei, ca Primat al României, care, de drept e şi Preşedinte al Sfântului nostru Sinod, să poarte titlul de: PATRIARH AL BISERICII ORTODOXE NAŢIONALE ROMÂNE (cu reşedinţa la Bucureşti)”.

Această propunere s-a adus în plenul Sfântului Sinod în sesiunea de toamnă din anul 1924, care, prorogată în ziua de 4 decembrie acelaşi an, şi-a reluat lucrările la 4 februarie 1925, zi în care a şi fost pusă în discuţie.

În aceeaşi zi de 4 februarie 1925, Sfântul Sinod a hotărât înfiinţarea Patriarhatului Ortodox Român pentru Biserica Ortodoxă Română. În urma discuţiilor purtate, a expunerilor de motive prezentate şi a citirii “actului de înfiinţare”, Sfântul Sinod, „în unanimitate şi cu însufleţire” a hotărât în aceeaşi şedinţă următoarele:

Se înfiinţează în Ţara Românească, pentru Biserica Ortodoxă Autocefală Română, demnitatea de Patriarh” (art. 1). “Arhiepiscopul şi mitropolitul Ungrovlahiei se ridică, în calitatea sa de Primat al României, la rangul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române” (art. 2). “Înalt Prea Sfinţitul D. D. Miron, actualul Arhiepiscop şi mitropolit al Ungrovlahiei, devine în calitatea sa de Primat al României, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române” (art. 3)şi: “Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se va bucura de toate drepturile recunoscute de Sfintele canoane şi legile ţării” (art. 4).

În ziua de 29 octombrie 1925, regele Ferdinand I, pe baza “legii pentru ridicarea Scaunului Arhiepiscopal şi Mitropolitan al Ungrovlahiei, ca Primat al României, la rangul de scaun patriarhal”, prin decret regal, “a întărit” pe arhiepiscopul şi mitropolitul Ungrovlahiei, Dr. Miron Cristea, Primatul României, în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. La data de 1 noiembrie 1925, Dr. Miron Cristea, Primatul României, a fost uns și numit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta este lista tuturor Patriarhilor României, precum și anii în care aceștia au fost întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române:

Miron Cristea (1925–1939)
Nicodim Munteanu (1939–1948)
Iustinian Marina (1948–1977)
Iustin Moisescu (1977–1986)
Teoctist Arăpașu (1986–2007)
Daniel Ciobotea (2007– prezent)

La sfârșitul evenimentului, enoriașii prezenți au pus întrebări iar fiecare dintre cei prezenți și-a ales personalitatea istorică și religioasă preferată.

Această activitate se înscrie în programul dedicat comemorării personalităților marcante ale ortodoxiei românești, contribuind la cunoașterea și valorificarea moștenirii spirituale lăsate de aceștia.

You may also like...