Sfințirea Monumentului Eroilor în Parohia Galbeni din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Galbeni a avut loc slujba de sfințire a monumentului ridicat în cinstea eroilor neamului căzuți pe câmpul de luptă în Războiul de Independență și în cele două Războaie Mondiale. În Primul Război Mondial, comuna Galbeni, azi Filipești, s-a aflat pe linia frontului, pe ulițele satului s-au desfășurat lupte grele între trupele invadatoare și cele de eliberare, însăși biserica de lemn fiind distrusă în conflagrație. În jurul ruinelor acestei biserici și-au găsit sfârșitul și locul de veci numeroși soldați străini, iar în cimitirul satului  odihnesc ostași români morți în Primul Război Mondial în Spitalul de Campanie de la Gara Galbeni.  

Monumentul Eroilor ridicat în urmă cu câteva decenii în curtea bisericii „Sfinții Voievozi”,  de către veteranul Tofan Ion, supraviețuitor al lagărelor rusești, ajutat de familia Bratu și alți consăteni, a intrat anul acesta într-un amplu proces de restaurare demarat de către domnul Primar Lungu Petrică și Consiliul Local Filipești.      

La slujba de sfințire și ceremonia de dezvelire a monumentului eroilor au participat alături de enoriașii Parohiei Galbeni, doamna subprefect: Tudorița Lungu , dl. Cristi Aioanei  vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor Filiala Bacău, dl. Primar Lungu Petrică, dl. viceprimar Rusu Costică, membrii Consiliului local Filipesti, și urmașii ctitorilor primului monument al eroilor.

Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la acest eveniment a fost părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche, care împreună cu părintele paroh Merlușcă Gheorghe Adrian, părintele Olteanu Ciprian și părintele Băisan Maricel, au săvârșit slujba de sfințire a monumentului și Trisaghionul pentru eroi. Părintele protopop a transmis tuturor celor prezenți la acest eveniment, mesajul de mulțumire al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, oferind din partea parohiei câte o icoană, autorităților Centrale și Locale, precum și urmașilor ctitorilor primului monument.

Copiii de la Școala Gimnazială din Galbeni, coordonați de doamnele învățătoare Cabat Maricica și Ciubotaru Georgiana Elena, împreună cu Ansamblul Popular ,,Roua Precistei” din Filipești, coordonator prof. Elena  Delia Pătrașcu, au intonat cântece patriotice trezind în inimile celor prezenţi sentimentul patriotismului viu şi lucrător, simţit prin  dragostea faţă de patrie, de neamul nostru românesc, dar mai ales prin bucuria de a fi  român . Credincioșii parohiei au mulțumit copiilor răsplătindu-i cu dulciuri pregătite cu multă dragoste pentru acest eveniment.

Acest deosebit eveniment s-a finalizat cu o agapa creștină, oferită cu generozitate de către autoritățile locale, la care au participat credincioșii, invitații, și preoții alături de oficialități.

Pr. ic.  Merlușcă Gheorghe-Adrian

You may also like...