Parohia Galeri

Parohia Galeri

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” 

 

Istoric şi aşezare

Parohia Galeri face parte din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Bacău, Satul Recea, Strada Avram Iancu Nr. 92, Comuna Horgești, Județul Bacău. Parohia cuprinde satele, Recea, Galeri și o mică parte din satul Răcătu-Răzeși. Parohia este situată în partea de sud a Municipiului Bacău, pe malul stâng al Siretului, în aproprierea Lacului Răcăciuni. Aceasta se învecinează la nord cu satul Sohodor și satul Horgești din comună cu acelaşi nume, la sud cu satul Răcătău Răzeși, iar la est cu satul Petrești comuna Pâncești. Parohia este străbătută de la Nord la Sud de pârâul Răcătău și este alimentat de mai multe izvoare, de unde vine și numele localității Recea (zonă cu izvoare reci și păduri umbroase).

Existenţa aşezărilor omeneşti în zona aceasta este atestată încă din cele mai vechi timpuri de numeroase descoperiri arheologice efectuate la cetatea dacică Tamasidava. O dată sigură a înființării satului Recea Veche nu se poate preciza, dar este confirmată de o importantă mențiune documentară a unui zapis de la 15 martie 1490, în care Ștefan cel Mare arăta că a fost întâmpinat de „Isaia din Răcătău …” cel care avea o moșie ce cuprindea sate de la gura Răcătăului. Locuitorii zonei au fost predominant răzeși, drept dovadă fiind și numele localității Răcătău-Răzeși.

 

 

Lăcaşul de cult

Istoricul localității și a Bisericii din satul Galeri au fost strâns legate. Conform unei monografii a satului din anul 1943, Vechea localitate Recea, era poziționată în mijlocul proprietății Familiei Sturza, motiv pentru care s-au stârnit neînțelegeri ce au escaladat conflictul și au dus la mutarea satului și a bisericii pe locul actual. Ca mărturie avem la data de 28 Mai 1841 (înregistrat la arhivele Statului Bacău documentul 1418) prin care Logofătul Teodor Sturza face un schimb de pământuri cu locuitorii din valea pârâului Răcătău.

Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” ce avea și clopotniță, a fost adusă cam pe la 1800 de la Recea Veche și stabilită pe locul actualului cimitir. De la „biserica veche, se păstrează două clopote cu înscrisuri în limba Chirilică, unul din anul 1815 și altul din anul 1865 cu greutatea de 45 și 65 kg” dovedind prin aceasta vechimea lăcașului. În cimitirul parohial locul unde a fost poziționat Sf. Altar este marcat, fiind plantat un copac. În anul 1950 după finalizarea constricției noii Biserici, vechiul monument de lemn de stejar s-a dăruit Bisericii din satul Tochiloasa, parohia Bibirești, Județul Bacău.

Biserica de cărămidă a fost zidită „cu ajutorul lui Dumnezeu, prin donațiile acordate de stat și de Biserică, cu contribuția materială a enoriașilor din satele Recea și Galeri, dar și din donații ale altor străini. Astfel s-a înălțat această biserică în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în decursul a 20 de ani respectiv: 1927-1947. Lucrarea s-a executat sub pastorația preotului Nicolae Adam, până în anul 1940 și apoi a Preotului Andrei Alecu, cu ajutorul comitetului de construcție format din enoriașii: Pavel Mihăilă, Constantin Iacob, Gheorghe N. Tachi, Nicolaie Ghe. Hanga, Irimia Surcică, Dumitru Mocanu, Ion Ciubotaru, Ion Prisecaru, Dumitru Bodea”.

Pisania bisericii este foarte deteriorată, fiind realizată în pictură pe un peretele exterior deasupra intrării principale. Dar conform unei plăci de marmură din 1932 de pe turla bisericii, Domnul Pavel Mihăilă este considerat inițiatorul acestei construcții, participând cu suma de 100.000 pentru edificarea și finalizarea turlei-clopotniței, întru pomenirea soției sale Catinca P. Mihăilă. Informațiile prezentate sunt extrase din „Istoricul Bisericii Parohiale Sf. Voievozi din Răcătău, Județul Bacău”

„În anul 1940 când s-a înființat Parohia, care a durat până în anul 1951, avea circa 200 de familii de credincioși. Nefiind fonduri necesare, Preotul Paroh Alecu Andrei a trebuit să intervină și să stăruie către autoritățile de stat obținând suma de 850.000 lei cu care a continuat lucrările la biserică și anume: finisarea pereților, pictura, mobilierul și obiectele necesare cultului.

Pictura s-a executat de către pictorul Ion Dumitrescu, în stil neobizantin, după marii pictori ai renașterii: Leonardo da Vinci și Rubens. Sfințirea s-a oficiat de către Preasfințitul Episcop Partenie Ciopron, alături de un sobor de preoți, în ziua de 6 Decembrie 1947. Biserica a fost înzestrată cu trei clopote, două de la biserica veche, unul din anul 1815 și altul din anul 1865 cu greutatea de 45 și 65 kg, iar al treilea clopot, de 450 kg, în valoare de 25.000 de lei, a fost instalat în anul 1969. La fel, un policandru cu 12 lumini în valoare de 7.000 de lei, iar în anul 1958, s-a instalat paratrăsnetul pe turla mare a bisericii. În anul 1968 s-a înălțat troița din fața bisericii donată de soții Irimia și Iordana Surcică și montată cu cheltuiala soților Titina și Vasile Munteanu Petrești care au făcut și treptele din beton de la intrarea în curtea bisericii.

Biserica în decursul timpului a suferit și unele avarii: în anul 1940, în urma cutremurului a fost nevoie de consolidare, turnându-se la turla clopotniței o centură de beton armat. La înzestrarea și împodobirea Bisericii au contribuit toți credincioșii remarcându-se în mod deosebit Dl. Ing. Lovin Constantin, care prin tehnica sa a ridicat clopotul nou în turla bisericii; de asemenea Consiliul Parohial format din Vasile Bodea Epitrop, Vasile Roșca, Petrachi Iacob, Ion Stoian, Vasile Turculeț, Vasile Ghe. Hanga, Andrei Ursu, și Constantin Mâcâilă.”

În anul 1978, la inițiativa părintelui Bârjoveanu Dumitru, s-au executat ample lucrări de consolidare și subfundare cu beton, biserica fiind afectată de cutremurul din 1977. Catapeteasma de zid a bisericii a suferit avarii în urma cutremurului dar și a intervenției făcute în pripă, de aceea în perioada 1985-1988, s-a recondiționat și apoi s-a vopsit auriu.  

În perioada pastorației Pr. Brăiescu Ioan, Biserica „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Recea”, împreună cu satul Galeri și o mică parte din Răcătău Răzeș, devin parohie de sine stătătoare. Parohia Răcătău, va rămâne cu alte 2 biserici din satele Mazil, Bazga și partea principală din Răcătăul-Răzeș de astăzi, având terenurile și casa parohială a vechii parohii Răcătău.

În perioada 01 Noiembrie 2015 – 30 Iulie 2021, activitatea parohiei a fost însuflețită și dinamizată sub coordonarea părintelui Irimia Laurențiu, ce a reușit cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Ioachim, reorganizarea administrativă și economică a parohiei. Din anul 2015, Parohia Recea își încetează activitatea și va lua naștere Parohia Galeri, în amintirea Pr. Constantin Galeriu născut pe aceste meleaguri.

A fost derulat un amplu proces de modernizare: datorită înfiltrațiilor a trebuit înlocuit acoperișul biserici, s-a construit o magazie, un grup sanitar modern și o cameră tehnică, s-a instalat centrala pe lemne, cu 5 ventiloconvectoare în biserică, s-au înlocuit ferestrele și cele două uși mari de la intrare și s-a montat parchet. A fost realizată o fosă septică și un puț și s-a efectuat racordul la apa și canalizare. Pr. Laurențiu a mai obținut documentația necesară pentru realizarea proiectului Casei Prăznicale.

Din anul 2021, Parohia Galeri are un nou Paroh – Pr. Chiper Ionuț Alin. În această perioadă scurtă dar intensă, s-au continuat activitățile pastorale misionare și administrative, dar și proiectul Casei Prăznicale început de Pr. Laurenți Irimia. Cu donații ale locuitorilor satului și a altor binecredincioși binevoitori și prin implicarea directă a acestora, s-a construit demisolul din beton armat cu funcție de capelă mortuară, parterul cu sala de mese/activități, grupuri sanitare și bucătărie din cărămidă dar și semi-mansarda ce va avea funcție de birou/casă parohială. La acest moment lucrările au ajuns la acoperiș.

 „Generațiile de credincioși ce vor urma după noi, să înfrumusețeze acest sfânt locaș, preamărind pe Dumnezeu prin frecvența lor la rugăciune”

 

Preoții care au slujit în noua Biserică din Recea sunt:

Pr. Adam Nicolae (1927-1940 a murit în închisoare, potrivit mărturiei Pr. Constantin Galeriu);

Pr. Alecu Andrei (1940-1974 Numele de Pr. Alexandru Andrei se regăsește pe pictura din Sf. Altar);

Pr. Bârjoveanu Dumitru (1974-1980  cu calificare de Inginer);

Pr. Turcu Sorinel (1980-1989);

Pr. Burlacu Liviu (1989-1997);

Pr. Brăiescu Ioan (1997-2015);

Pr. Prof. Irimia Laurențiu (01.11.2015-30.07.2021)

Pr. Prof. Chiper Ionuț Alin (31.07.2021-prezent)

 

Obiecte de patrimoniu conform Registru de inventar Obiecte de Patrimoniu, din anul 2017:

Toate din aproximativ din 1940: Catapeteasma, Chivot, 2 Sfeșnice, Cruce Sfânta masa, Cruce procesiune, Iconostas mare, Sf. Epitaf, Scaun împărătesc, Strană Cântăreț, Serafim, Cărți de Slujbă, Policandru, set Prapuri, Cristelniță, 2 Clopote.

 

(autor: Pr. Chiper Ionuț-Alin)

You may also like...