Centrul de Socializare Vârstnici „Sfântul Apostol Andrei” inaugurat la Parohia Gârlenii de Sus din Protoieria Bacău

Miercuri, 16 februarie 2022, la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Gârlenii de Sus a luat ființă un nou Centru de Socializare Vârstnici cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Noul Centru se află sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei și este localizat în casa de prăznuire a ansamblului eclesial. La inaugurare au fost prezenți preoții Cercului Pastoral Nr. 10 în frunte cu părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.

Ziua dedicată acestui eveniment a început cu slujba de sfințire a apei urmată de Taina Sfântului Maslu la care s-au rostit rugăciuni de binecuvântare și tămăduire pentru enoriașii și ostenitorii parohiei. După aceasta, credincioșii prezenți alături de preoți au putut lua parte la cateheza prezentată de către domnul Andrei Balaban, teolog și coordonator al noului centru înființat. Tema expunerii a fost „Viața Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla”, această temă fiind aleasă în contextul în care anul 2022 omagiază importanța rugăciunii în viața creștinului și a Bisericii și sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. 

Din prezentarea domnului Andrei, credincioșii au aflat despre modelul rugăciunii curate și neîncetate practicate de către Sfânta Teodora, despre isihia dobândită în pustiul în care s-a retras o mare parte din existența sa, viața sfintei fiind un model viu de viețuire creștină autentică și de rugăciune permanentă. Viața și parcursul duhovnicesc au fost expuse și detaliate de către catehet, astfel încât toți cei prezenți au putut rămâne cu o calitate din viața ei spre a o putea aplica în viața lor. 

La finalul catehezei a urmat cuvântul părintelui protoiereu în care a apreciat activitatea pe care părintele paroh Costel Balaban o derulează cu fii săi duhovnicești și totodată a lăudat implicarea și dragostea cu care credincioșii răspund la acțiunile inițiate de către preotul lor și mai nou, de către coordonatorul centrului, dedicate comunității parohiale. Părintele protopop a reiterat îndemnul care se desprinde din viața Sfintei Teodora, anume acela de a fi săraci cu duhul și bogați cu sufletul, calități pe care le dobândim prin rugăciune curată și repetată. 

După cuvântul părintelui protoiereu, suflarea prezentă, cler și credincioși a mers în curtea lăcașului de cult, acolo unde a fost săvârșită slujba de sfințire a uleiului și s-au rostit rugăciuni de binecuvântare ca Dumnezeu să reverse mila și harul Său peste toți cei care vor participa la activitățile pe care noul centru de socializare le va propune. Inaugurarea centrului a însemnat pe lângă activitatea duhovnicească și culturală și o agapă creștină la care a fost invitată să participe adunarea de creștini. În cadrul acestor agape se pot naște subiecte de socializare despre evenimente duhovnicești, sociale sau educaționale.

De asemenea, în calitatea sa de coordonator, domnul Andrei Balaban va fi responsabil cu stabilirea unui calendar de activități și cu implementarea proiectelor Protoieriei Bacău precum „Hristos, lauda bătrâneților mele” . Totodată, acest nou centru va putea găzdui și facilita întâlniri ale credincioșilor cu diferiți duhovnici, medici, istorici sau caravane medicale care să le ofere un control generalist gratuit. 

You may also like...