În Parohia Sf. M. Mc. Dimitrie din Cartierul Gherăieşti se desfăşoară Proiectul „Experienţa – carte fără coperţi”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Parohia Sf. M. Mc. Dimitrie din Cartierul Gherăieşti, se derulează conform calendarului stabilit, mai multe proiecte destinate persoanelor mature ale parohiei, în „Anul Omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice”. În duminica a 13-a după Rusalii beneficiarii Centrului de socializare, au avut bucuria ca la sfârşitul Sfintei Liturghii să primească în vizită pe doamna Lenuța Neacșu, autor a multor cărţi îndrăgite şi comentate de vârstnicii parohiei, printre care amintim: „Cea mai frumoasă poveste de iubire”, „Trei zile de bunătate”, „Esti ceea ce iubeşti”. Doamna Neacşu, locotenet rezervist la Baza Aeriană 95, lucrează la Biblioteca Judeţeană Bacău şi este absolventă a trei facultăţi, printre care şi cea de Teologie.
Părintele paroh, Ionuţ Epure a prezentat-o pe distinsa invitată ca una din cele mai apreciate scriitoare ale Centrului, subliniind firul roşu ce străbate întreaga operă a autoarei ca fiind cel al credinţei în Bunul Dumnezeu. „În viaţa noastră cotidiană, în urcuşul duhovnicesc dar mai cu seamă în cel social, de cele mai multe ori ne lovim de un plafon greu de străpuns, fie ca e vorba de prejudecăţi, de pături sociale sau chiar legate de etnie” , făcând referire la cartea: „Baro Manus – Om Mare: de la șatră la Universitate via Dumnezeu”.
„Și atunci, am luat hotărârea să-mi asum etnia în care m-a născut Dumnezeu, nu eu, să recunosc că sunt de etnie romă și că asta nu e o condamnare pe viață, ci o provocare pe care poți să o învingi! Nu singur, căci nimeni nu e atât de puternic, ci cu ajutorul semenilor tăi, al învățătoarei, al prietenilor, al colegilor de muncă, și în primul rând cu ajutorul lui Dumnezeu. Să arăt printr-o carte că romii sunt ființe umane cu simțiri identice stărilor pe care ei înșiși, cele ce condamnă și discriminează, le trăiesc.” a afirmat autoarea.
Îndrăgita invitată, nu s-a mulțumit doar prin a povesti crâmpeie din viaţa personală și a prezenta volumele sale, ci a lăsat o bucată de suflet său mare în comunitatea bisericii. A împărtășit suferința pe care a resimțit-o încă de când era mică, bullying, rasism și rușine, dar și deschiderea ei față de alte orizonturi decât cele impuse de familie, printre care dorința de a învăța și de a-și depăși condiția. Schimbarea radicală în viața acesteia s-a produs într-o zi de Crăciun, când o doamnă a învățat-o primul colind „Astăzi s-a născut Hristos…”, atunci a fost momentul în care L-a cunoscut pe Dumnezeu. „Atunci am aflat că S-a Născut un Mântuitor şi pentru mine!”
Concluziile au fost trasate de părintele Ciobanu Ionuţ Constantin, slujitor al bisericii băcăuane, mulţumind Bunului Dumnezeu pentru o asemenea confesiune care a arătat cât de importante sunt credința, nădejdea și dragostea! De asemenea, odată cu începerea anului bisericesc la 1 septembrie, în parohia din Gherăieşti s-au reluat activitățile cultural-religioase în Centrul de Cateheză pentru copiii, ce se desfăşoară în fiecare duminică după Sfânta Liturghie, alături de voluntarii care desfășară diferite jocuri de cunoaștere, improvizație, cât și diferite energizere.