Cercul Pastoral Nr. 1 al Protoieriei Bacău s-a reîntrunit la Parohia Gherăiești

Marți, 24 octombrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din cartierul băcăuan Gherăiești a avut loc întrunirea Cercului Pastoral Nr. 1 al Protoieriei Bacău. Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către soborul de preoți ai parohiilor din partea de Nord a orașului, sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Bucuria reîntrunirii a fost dublată de faptul că în perioada aceasta, parohia gazdă derulează zilele duhovnicești ale comunității, cu prilejul hramului, în sfântul lăcaș fiind poposite icoana Maicii Domnului de la Trifești și racla cu veșmântul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

La momentul rânduit, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar după terminarea slujbei, așa după cum este rânduiala întâlnirilor de cerc pastoral, cei prezenți au asistat la prezentarea unei cateheze a cărei teme face referire la Anul Omagial sau Anul Comemorativ al anului 2023.

Tema expusă de către părintele profesor Andrei Dimofte, slujitor al bisericii „Învierea Domnului” a fost „Psalmii și rolul acestora în cadrul cultului liturgic și celelalte cântări biblice vechi.-testamentare”. Din prezentarea părintelui profesor, auditoriul a aflat despre numărul și felul psalmilor, autorul lor, precum și despre utilizarea acestora în cultul divin public ori în rugăciunea particulară a credinciosului, ca mijloc de rugăciune.

La finalul prezentării, părintele protoiereu a mulțumit credincioșilor pentru prezența la dumnezeiasca Liturghie, a felicitat pe părintele Andrei Dimofte pentru dragostea împărtășirii cunoștințelor și a transmis din partea ierarhului aprecierea și purtarea în rugăciune pentru întreaga activitate misionar-pastorală pe care părintele paroh Ionuț Epure, alături de părintele slujitor Ionuț-Constantin Ciobanu, o derulează cu multă râvnă în comunitatea încredințată spre păstorire.

De asemenea părintele protoiereu a vorbit credincioșilor și despre specificul întâlnirilor de cerc pastoral, acestea având în componența lor și prezentarea unei cateheze, cele din prima jumătate a anului referindu-se la tematica Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice, iar cele din a două jumătate având tematici din cadrul Anului Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

La agapa frățească ce a urmat momentelor din sfântul lăcaș, părintele protoiereu a propus preoților prezenți o dezbatere pe marginea catehezei la care au participat. În cadrul acestei dezbateri au fost evidențiate punctele forte ale prezentării, s-au reliefat aspectele tehnice ale catehezei și s-au subliniat principalele obiective care trebuie atinse de către preot la susținerea unei teme. 

You may also like...