Parohia GHERĂIEŞTI

PAROHIA GHERĂIESTI  1

S C U R T    I S T O R I C

tehnoredactat și întocmit de

  1. paroh Popovici Gheorghe

 

Biserica ‚, SF.M.MC.DIMITRIE “-Cartier Gherăiesti-Bacău, este amplasată în partea de nord a municipiului Bacău, la iesirea din oras, spre Piatra-Neamt , la str.Calea Moldovei

nr.89, stradă  ce merge paralel cu rîul Bistrita.  Biserica  a fost construită între anii 1990-2007, prin strădania celor 400 de fam.de credinciosi ortodocsi,localnici, fără a neglija sprijinul altor credinciosi binevoitori din orasul nostru si dinafară.

Pînă în anul 1990, credinciosii acestui cartier nu au avut o biserică pe plan local, nevoile religioase fiindu-le îndeplinite de două parohii din oras,distantă de 4.km. Odată cu crearea climatului de libertate religioasă, după 1989, credinciosii cart. Gherăiesti,si-au exprimat dorinta de a avea propriul locas de  rugăciune.

In ziua de 15.iulie 1990 s-a sfintit piatra de temelie a noului locas cu hramul ,, Sf. M. Mucenic Dimitrie- izvorîtorul de mir „ slujba arhierească a fost oficiată de către P.S.Ioachim Mares- Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului si Husilor, din incredintarea P.S.Episcop Eftimie, în calitate de Episcop eparhiot.

Cu aceeasi dată a fost numit ca preot paroh Pr. Popovici Gheorghe cel care timp de 17 ani, va conduce lucrările de edificare a noului locas si a celorlalte constructii anexe, aflate în preajma bisericii noi.   Lucrările au inceput efectiv in 1991,au demarat cu mare entuziasm, avînd sprijinul localnicilor. Ulterior, ne-am confruntat cu relitatea cruntă din acest mic cartier băcăuan,cu un nr.mic de familii, neomogene ,multi erau veniti din localităti calamitate, unii total ignoranti si răuvoitori, altii nostalgici ai comunismului, nu priveau cu ochi buni constructia noului locas. Peste toate acestea, lipsa de bani , foarte curînd se va face simtită ,cauze care vor duce la trenarea lucrărilor, mai ales dacă avem în vedere faptul că biserica s-a construit numai cu banii poporului, fără a avea vreun nume sonor a vreunui sponsor si nici ajutor din partea Cultelor.

Cu putini voluntari, in august-decembrie 1990 ,preotul paroh a ridicat în cimitirul local o capelută pentru a avea unde sluji, unde se întîlni cu credinciosii si unde s-a slujit timp de 12 ani,in conditii extrem de grele.

Lucrările noului locas s-au finalizat abia în vara anului 2007.  Astfel,in ziua de  20 iunie 2007,s-a sfintit noul locas de un sobor distins de preoti , in frunte avînd pe Preasfintitul Arhiereu Dr. Ioachim Băcăuanul- Episcop Vicar al Eparhiei Romanului si Bacăului, protopop fiind P,C.Pr. Tomozei Constantin, la propunerea căruia pr.paroh Popovici Gheorghe, pentru merite, i s-a conferit gradul de iconom stravofor.

Ca stil de constructie, biserica nouă are forma treflată. Prevăzută cu 6 turnuri ( două turnuri mari pe mijloc –turnul clopotnită si turnul pe Pantocrator, apoi pe fată la Altar alte două turnuri ,continuînd cu alte două turnulete pe cele două abside la strănile laterale.)

Privită în ansamblu ei, ca proportii, biserica are aspectul noilor catedrale. Proiectul a fost conceput de Arhitect. Vulcan Ioan din Bacău (partea de arhitectură) si de ing.Jitaru Gheorghe,din Bacău,(partea de rezistentă).La realizarea proiectului, dar mai ales a lucrărilor, un mare rol a revenit preotului paroh si Consiliului parohial.

Biserica are următoarele dimensiuni privită la exterior; Lungime-36.m; Lătime=10.mLa abside-străni,lătime=18.m,  Inăltimea=12.m (interior-naos) 35.m.turnul clopotnită, iar turnul pe Pantocrator= 30.m. Cele două turnuri la altar =16.mZidăria este din cărămidă eficientă , cu sectiune la mijloc de 20.cm.beton armat,grosimea de 70.cm. Acoperisul din grinzi+sarpantă de brad acoperită cu tablă din al.

Tencuieli exterioare cu ciment alb si praf de piatră, glafuri ornamentale la geamuri,ocnite sub sarpantă. Initial la intrare au fost concepute trei arcade frumos ornamentate, ca si-n cazul M-rii Ciolpani (avand acelasi arhitect) dar care ulterior au fost închise ,formînd astfel un pridvor ,ferit de intemperii.

Pictura din interiorul bisericii a fost realizată in tehnica fresco, cu culori vii,de către pictorul gălătean Aurel Roscan ,la care a lucrat timp de 4 ani (2002-2006) .

Catapeteasma bisericii (dim.8/7.m) este lucrată în lemn de stejar, sculptat,realizată de Tămăslăcaru Grigore –mester din Humulesti-Neamt, ca si strănile si mobilierul sculptat.

In anul 2006,luna decembrie,ziua 12,a venit ca preot coslujitor pr.Teofil Popovici.In 2007-cu sprijinul Primăriei locale,s-a realizat o frumoasă cantinăsocială. Tot prin proiect,in anul 2008,cu sprijinul nemijlocit al Primăriei Bacău,s-a introdus căldura în biserică ( sub pardoseală ) s-a placat cu gresie gen marmoră albă+decoruri.

Ansamblul bisericesc mai cuprinde o casă parohială, construită prin grija preotului paroh,pe care a inzestrat-o cu tote dotările necesare. La fatadă s-a realizat un gard metalic frumos lucrat de mesterul local Vizitiu Mihai. In anul 2009 s-au realizat alei cu trandafiri,trotuare din pavelă colorată, spatii verzi cu brazi si tuia.

In anul 2010,biserica a fost dotată cu clopote noi, realizate la Baia-Mare de către Firma,,Blotor SRL”- Sprijinul financiar venind prin proiect de la primăria locală,dar si de la credinciosii parohiei Gherăiesti.

In prezent, biserica noastră este permanent deschisă atît pentru cele 400 de fam.din cartier , cît si pt. cei dinafară,care doresc să ne vadă realizările s-au să participle la slujbele

religioase .

Pe pisania de la intrarea în biserică stă scris:

,,DUMNEZEU  SĂ RASPLĂTEASCĂCU DARURI VESNICE PE TOTI BINEFĂCĂTORII, INCHINATORII SI IUBITORII SF. NOSTRU LOCAS !

 

 

tehnoredactat și întocmit de

PREOT PAROH

Pr.Popovici Gheorghe

 

 

 

 

You may also like...