Lansare de carte în Parohia Gloduri în cadrul zilelor duhovnicești prilejuite de aducerea Sfintelor Moaște a trei sfinți

Zilele de 7, 8 și 9 mai 2023 au însemnat pentru Parohia Gloduri din Protoieria Bacău o perioadă de sărbătoare împletită din slujire și evenimente cultural-duhovnicești, menite să marcheze un moment istoric pentru comunitatea parohială. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul aceste obști parohiale au poposit Sfintele Moaște ale Sfinților Vasile cel Mare, Hristofor și Iustina, donate de către părintele Nicolae Secetă, fiu al satului, actualmente preot în diaspora ortodoxă din Italia. Acești sfinți au fost pricina bucuriei și comuniunii în aceste zile, întrucât la îndemnul părintelui paroh Ciprian Chitic și cu ajutorul comunității au fost confecționate trei racle din lemn, pentru a străjui sfintele odoare. 

În ziua de duminică, 7 mai 2023, după Sfânta Liturghie săvârșită la biserica din Izvorul Berheciului a fost prezentată cea mai nouă apariție a Editurii Filocalia ieșită de sub condeiul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și intitulată „Dipticele sufletului meu”. Această lucrare are în vedere punerea în lumină a vieții unor patriarhi, episcopi, monahi sau preoți cu care ierarhul nostru a interacționat de-a lungul vieții, viața și lucrarea lor fiind vădită de către chiriarh prin intermediul relației duhovnicești avute în acele momente. 

Programul a continuat cu ziua de luni, 8 mai, prin săvârșirea Sfintei Liturghii în sobor de preoți, după care a fost citit acatistul Sfintei Iustina. La final, părintele Răzvan-Dimitrie Radu, asistentul social al Protoieriei Bacău a prezentat aceeași carte, de această dată în biserica filiei, la comunitatea din Antohești. 

Încununarea evenimentelor a fost marți, 9 mai, în ziua pomenirii Sfântului Hristofor, atunci când cu participarea părintelui protoiereu Eugen-Cipiran Ciuche, a părintelui protoiereu de Sascut, Alexandru Grigoraș, a părintelui Ambrozie Ghenescu, egumenul Schitului Pocrov, Neamț, a părintelui Nicolae Secetă și a preoților din împrejurimi a fost săvârșită Sfânta Liturghie. În cadrul acesteia au fost binecuvântate raclele celor trei sfinți, părintele protoiereu Ciuche anunțând că din această zi, sfinții vor rămâne spre cinstire în această comunitate.

Mijlocirea pentru aducerea acestor sfinte odoare, precum și pentru confecționarea raclelor a fost făcută de către fostul paroh al comunității, părintele Albu Simion Bogdan, care cu sprijinul doamnelor Senchea Elena, Damian Veronica și Ciortan Liliana, a reușit împlinirea acestui deziderat. 

Tot în cadrul acestei zile, la finalul Sfintei Liturghii, corul cântăreților bisericești a susținut un recital de cântări duhovnicești, prezentând totodată programul Protoieriei Bacău cu privire la specificul Anului Comemorativ 2023 al psalților și cântăreților bisericești. 

You may also like...