În Parohia Gura Văii din Protoieria Bacău a debutat proiectul „Hristos – lauda bătrâneților mele”
La Centrul de Socializare „Sfinții Ioachim și Ana” din parohia Gura Văii a debutat a doua ediție a programului socio-cultural al Protoieriei Bacău intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele”, ediția 2022. Sâmbătă, 1 octombrie 2022, de sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” a fost sărbătorită și Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Cu această ocazie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele paroh Floareș Marius a vorbit celor prezenți despre însemnătatea sărbătorii cât și despre ziua închinată persoanelor vârstnice subliniind importanța fiecărei persoane în societate și mai ales în Biserică.
„Bătrânețea nu trebuie privită ca o perioadă de colecționare de boli și suferințe” a precizat părintele în cuvântul de învățătură, „ci ca o perioadă de retragere în sine, o reculegere, o isihie, o preocupare mai intensa pentru “a fi” și nu pentru “a face”. Bătrânul care stă de vorba cu Dumnezeu, le primește pe toate cu bucurie. Este curat în privire și în gesturi. Este și înțelept tot timpul. Poate că nu-i întâmplător că termenul „călugăr” vine din grecescul kalos – frumos, bun și gheron – bătrân, de vreme ce bătrânul este chipul omului ca plinătate. Cine se apropie de astfel de persoane simte cu ușurință o plăcută senzație de căldură, mângâiere și o putere binefacătoare. Acești oameni au adunat atat de multe lucruri in ei, încat orice gest de care dau dovadă este semnul bunului simț, al rânduirii și al frumosului.”
Pornind de la cuvântul acesta, „călugăr”, de proveniență grecească, părintele a făcut legătura cu părinții pustiei din Pateric, cu acei bătrâni frumoși ce și-au închinat viața lui Hristos. „Patericul este o carte care cuprinde învățături și experiențe ale călugărilor de odinioară, din secolele al IV-lea si al V-lea, călugări care au trăit în Egipt, în Siria. Patericul este o colecție de învățături și de experiențe duhovnicești care s-a realizat țn timp. Patericul cuprinde învățături și experiențe cu care putem începe fiecare dintre noi, adaptându-ne din Pateric ceea ce ne interesează pentru viața noastră.”
După ce a citit din Patericul Egiptean mai multe apoftegme ale părinților pustiei, din care a evidențiat importanța bătrânilor în viața socială sau de familie, părintele a încheiat cuvântul spunând următoarele: „Când ești bătrân, considerăm că ai acumulat de-a lungul anilor o experiență deosebită, considerăm ca ai ajuns la niște concluzii temeinice, pe care le poți oferi și altora. Ne-am obișnuit ca atunci când vorbim de bătrânețe să luăm în discuție rezistența redusă a organismului: inima începe să bată cu o forță tot mai slabă, plămânii se fibrozează, puterea de gândire scade, etc, dar se pierde din vedere că bătrânețea este și o stare de spirit. Sunt bătrâni care deși sunt ajutați să meargă, dau dovadă de mai multă viață decât mulți tineri, căci ei trăiesc altfel timpul, dau importanță fiecărei clipe, spre deosebire de tânărul căruia i se pare că viața este fără de sfârșit. Să nu uităm, în fața lui Dumnezeu nu contează anii, ci ce am adunat în acești ani. Îmi plac bătrânii care nu vad doar bătrâni, cei care știu să se joace cu un copil, care se bucură când văd doi tineri de mână, care trăiesc într-o lume care nu este despărțită de a noastră.”
La final a fost săvârșit un parastas pentru cei adormiți urmat de o agapă frățească în cadrul căreia părintele Marius, alături de credincioșii parohiei au reiterat învățăturile zilei și au aprofundat discuțiile cu privire la personalitatea Maicii Domnului.