Pelerinaj în Bucovina pentru credincioșii Centrului de Socializare Vârstnici „Sfinții Ioachim și Ana” din Parohia Gura Văii

Ziua de sâmbătă, 28 ianuarie 2023, a fost una plină de bucurii duhovnicești pentru un grup de enoriași ai Parohiei Gura Văii din Protoieria Bacău. Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a desfășurat un scurt pelerinaj, de o zi, la cinci mănăstiri emblematice din frumoasa Bucovină. La primele ore ale dimineții a fost vizitată Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, acolo unde pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Apoi au ascultat un scurt istoric al vieții și minunilor Sfântului Ioan numit și Sfântul ocrotitor al celor care fac comerț cinstit dar și ajutător al celor ce caută un loc de muncă. Luând binecuvântare de la părintele slujitor și ghid al mănăstirii, pelerinii s-au îndreptat către Mănăstirea Dragomirna, o altă bijuterie a Bucovinei.

Frumoasa Mănăstire Dragomirna, este ctitoria Mitropolitului Anastasie Crimca, al cărui mormânt se găsește în incinta bisericii. Apoi s-au închinat la moaștele Sfântului Paisie de la Neamț și a Sfântului Mucenic Iacob Persul precum și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Dragomirița” din această sfântă mănăstire. Următoarele obiective ale pelerinajului au fost: Mănăstirea Putna – atât de frumos numită de marele Eminescu „Ierusalimul neamului românesc ” – și Mănăstirea Sihăstria Putnei o oază de liniște și odihnă spirituală pentru orice pelerin. La Mănăstirea Putna, pelerinii s-au închinat la moaștele și icoana Sfântului Ștefan cel Mare precum și a Sfântului Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei canonizat în anul 2016. În cimitirul Manastirii Sihăstria Putnei au vizitat mormintele Înaltpresfințitului Pimen și a părintelui Proclu Nicău, acolo au ridicat un glas de rugaciune către Tatăl Ceresc.

Ultimul popas duhovnicesc a fost Mănăstirea Sucevița, o mănăstire „cetate”, ctitorie a familiei de boieri Movilă, ce impresionează prin arhitectură și picturile interioare și exterioare. Pictura exterioara a Mănăstirii Sucevița este cea mai bine păstrată din grupul bisericilor moldovenești cu pictura exterioară, fiind totodată și singura care-și păstrează latura de nord, unde este reprezentată scena „Scara virtuților”, cea mai impresionantă scenă, prin amploarea și contrastul dintre ordinea îngerilor și haosul iadului.
Mulțumind lui Dumnezeu pentru toate, pelerinii s-au îndreptat spre casă cu gândul și dorința de a călători și spre alte vetre de sihăstrie din țară.

Pelerinajul s-a desfășurat în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, fiind primul din acest an pentru enoriașii Parohiei Gura Văii, acolo unde își desfășoară activitatea și un centru de socializare persoane vârstnice aflat sub ocrotirea Sfinților Ioachim și Ana.

Centrul de pelerinaj Meteora, al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin domnul Gelu Elisei, au pus la dispoziție un mijloc de transport pentru desfășurarea acestui frumos și folositor pelerinaj.

You may also like...