Zile duhovnicești în Parohia Gura Văii cu prilejul hramului și a Anului Omagial 2023

Au fost trei zile de alese bucurii duhovnicești în Parohia Gura Văii cu ocazia sărbătoririi hramului „Nașterea Maicii Domnului”. Ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș a fost cinstită în chip deosebit și anul acesta prin contribuția părintelui paroh Floareș Marius Ioan și prin implicarea enoriașilor ce iubesc atât de mult catedrala din mijlocul satului.

Zilele au debutat cu slujirea Sfintei Liturghii în ziua de cinstire a Nașterii Maicii Domnului la care a luat parte, ca invitat, și părintele Petraru Costică de la parohia vecină, Hălmăcioaia. La momentul împărtășirii o parte din credincioșii prezenți au primit Sfânta Împărtășanie cu emoție și bucurie.

În contextul anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, pentru că de cele mai multe ori în bisericile noastre cele mai active și mai prezente sunt persoane vârstnice, la finalul slujbei părintele invitat a ținut cuvânt de învățătură (o cateheză simplă) cu tema „Nașterea Maicii Domnului și bucuriile duhovnicești”.

Bucurii duhovnicești pe care le pot avea și persoanele în vârstă, persoane ce nu sunt uitate ci sunt utile și de folos comunității. Au fost prezentate momentele cele mai importante din viața Fecioarei Maria dar și din viața Sfinților Părinți Ioachim și Ana. Bucuriile duhovnicești au fost prezente în viața Sfinților Ioachim și Ana odată cu vestea nașterii Fecioarei Maria, cu așteptarea mometului nașterii și cu mulțumirea că Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile de o viață întreagă. La fel, a evidențiat părintele, și Fecioara Maria a trăit la templu sub ocrotirea Sfântului Duh în bucurii duhovnicești aparte: slujind lui Dumnezeu și oamenilor, primind vizita și vestea cea mare de la Arhanghelul Gavriil, simțind mereu ocrotirea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Asemenea și noi, cei de azi, avem bucurii duhovnicești în viețile noastre, trebuie doar să le observăm și să le înțelegem. În primul rând că Dumnezeu ne ocrotește și ne ajută în viața de zi cu zi, că putem lua parte la Sfânta Liturghie și că ne putem împărtăși.

Numai lângă Hristos găsești adevărata bucurie, curată, căci numai Hristos dăruiește bucurie și mângâiere adevărată. Unde este Hristos, acolo este bucurie adevărată și veselie paradisiacă. Toți cei care sunt departe de Hristos, nu au bucurie adevărată. Părintele a încheiat cuvântul cu îndemnuri practice la găsirea si descoperirea bucuriilor duhovnicești pe care ni le oferă Dumnezeu, Maica Sa și sfinții.

Zilele duhovnicești au continuat cu ziua de sâmbătă închinată Sfinților Ioachim și Ana,  ocrotitorii Centrului de socializare persoane vârstnice din parohie. A fost săvârșită, după amiază, slujba Vecerniei mari unită cu Litia de un sobor de preoți. La finalul slujbei părintele Sorin Munteanu, de la parohia Sfântul Neculai din Buhuși,  a ținut un frumos cuvânt de învățătură despre „Credință și încredere în Dumnezeu”. Au fost exemplificate cu marturii scripturistice din Vechiul și Noul Testament cum lucrează Dumnezeu în lume și își arată purtarea de grijă și cum își manifestă omul credința dar și necredința,  încrederea și neîncrederea în puterea și lucrarea lui Dumnezeu.

Apoi a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii bisericii dar și pentru ceilalți enoriași adormiți în Domnul.

Zilele duhovnicești s au încheiat duminică cu slujirea Sfintei Liturghii, cu împărtășirea copiiilor și rugaciuni de mulțumire pentru tot ajutorul primit de la Dumnezeu.

 

You may also like...