Parohia Hălmăcioaia și filia Ilieși
Parohia Hălmăcioaia
Biserica cu hramul „Adormirea Sfintei Ana”
Sat Hălmăcioaia, comuna Racova, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Hălmăcioaia face parte din protopopiatul Bacău, fiind situată în satul Hălmăcioaia, comuna Racova, județul Bacău. Satul Hălmăcioaia este localizat în partea de Nord-Vest a județului Bacău, așezat pe podișul dealului Hălmăcioaia, întinzandu-se pe o rază de 400 m. Reprezintă o așezare veche, rotundă, cu ulițe înguste, locuită de oameni a căror principală indeletnicire este agricultura.
Lăcașul de cult
Biserica parohială a fost construită între anii 1920-1923, sub îndrumarea fostului paroh Petrovanu Vasile și a consilierilor săi parohiali, pe locul unei alte biserici, despre care se știe din tradiția locală că a fost ridicată în anul 1902 din furci de stejar și lut, sub îndrumarea călugărului Dinescu Constantin și a preotului paroh de atunci Vartoloș Ion.
Lăcașul de cult este construit din cărămidă pe temelie de ciment, în formă de cruce, având două turle iar exteriorul fiind tencuit și invelit cu tablă. Biserica este proiectată de arhitectul Siovani Petru și clădită prin contribuția credincioșilor.
Catapeteasma este din lemn de brad, pictată în ulei în anul 1902 de pictorul Bizante Petru, pictura fiind actualmente in stare bună. Stilul în care se încadrează lăcașul de cult este bizantin.
Între anii 2011-2013 s-a construit din temelii, o casă de prăznuire, având drept destinație cantină socială, de către actualul preot paroh, Petraru Costică, împreună cu enoriașii acestei parohii. În anul 2014, luna octombrie, am reușit să obținem un ajutor din partea primăriei Racova, care a suportat toate cheltuielile pentru a acoperi Sfânta Biserica cu tablă nouă lindab și a reface integral tencuiala exterioară cu ciment alb. În anul 2016, au fost refăcute din fier forjat gardul și porțile de la intrarea în curtea bisericii. A fost refăcut gardul exterior din lamele din tablă, leațuri din țeavă rectangulară și la cimitir din panouri galvanizate. În anul 2018, a fost restaurată pictura exterioară. Toate acestea s-au făcut sub îndrumarea actualului preot paroh, Petraru Costică și a consiliului parohial, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Racova.
Preoții care au slujit:
Pr. Petrovanu Vasile (1920-1943)
Pr. Drăgușanu Constantin (1943-1948)
Pr. Vlad Neculai (1948-1959)
Pr. Grecu Dorinel (1959-1988)
Pr.Crăciunescu A. (1988-1989)
Pr. Baciu Vasile (1989-1999)
Pr. Gavrilescu Nicolae (martie-dec 1999)
Pr. Lambru Florin (2000-2005)
Pr. Petraru Costică (2005 – în prezent)
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu
Biserica a fost sfințită în anul 1923 de către Prea Sfințitul Episcop Lucian, al Eparhiei Romanului și resfințită în anul 2003, la data de 12 octombrie de către Prea Sfințitul Episcop Vicar Varsanufie al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu binecuvântarea Prea Sfințitului Episcop Eftimiei al Romanului.
Obiecte de patrimoniu
Biserica nu deține obiecte de patrimoniu
Parohia Hălmăcioaia, filia Ilieși
Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
Sat Ilieși, comuna Racova, județul Bacău
Istoric și așezare
Satul Ilieși a fost atestat documentar în anul 1774.
Lăcașul de cult
Prima biserică a parohiei Hălmăcioaia, filia Ilieși, din satul Ilieși a fost adusă din satul Făgețel, județul Bacău. Biserica filială Sfinții Voievozi a fost construită între anii 1943-1959. Construcția bisericii a fost începută de preotul paroh Drăgușanu Constantin și s-a incheiat sub preotul paroh Vlad Neculai. A fost dată în folosință în 1959. Stilul construcției este bizantin, în formă de cruce. Sfințirea s-a făcut în ziua de 16 noiembrie 1959 de către Prea Sfințitul Episcop Artenie al Eparhiei Romanului și Hușilor. Biserica este construită din cărămidă pe temelie de ciment și este învelită cu tablă. Este înconjurată de un gard de beton și are porți din fier. Catapeteasma este zidită din cărămidă, pictura fiind realizată de către pictorul Ioan Dumitrescu în anul 1958, neavând valoare artistică sau istorică deosebită.
Biserica nu deține manuscrise, cărți vechi și nici alte inscripții sau înscrieri. Între anii 2005-2007, preotul paroh Petraru Costică, împreună cu consiliul parohial și epitropul, a adunat bani pentru refacerea acoperișului Sfintei Biserici care avea tabla ruginită, fisurată pe alocuri, lăsând să se inflitreze apa în podul bisericii. Aceasta a fost prima urgență, am supravegheat zi de zi lucrările, reușind să înlocuim scândura veche (dogeala) care era macinată de carii, putedră și nu mai putea fi folosită pentru a pune tablă, nu prindea nici cuiul, pe care am acoperit-o cu tablă nouă sub formă de plii, învelind inclusiv turla. Acestea au fost lucrările cele mai importante pe care le-am realizat.
Obiecte de patrimoniu
Biserica nu deține obiecte de patrimoniu
Autor : Preot Paroh Petraru Costică