Parohia Hârlești

Parohia Hârlești

Biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”

Sat Hârlești, Comuna Filipești, Județul Bacău

 

Istoric si așezare:

Satul apartine comunei Filipești, se afla in partea nordica a judetului Bacău si pe partea dreapta a cursului mijlociu a raului Siret, principalele cai de comunicatie sunt soseaua international E85 si calea ferata București-Suceava . Teritoriul satului este o terasa de lunca cu aspect de campie neteda si se desfasoara pe directia Nord-Sud, cuprinzand  doua areale: lunca inundabila si lunca neinundabila separate printr-un dig înierbat. Din descoperirile arheologice descoperite in zona si din documentele vechi aflam ca isi are inceputul in secolul al XVI- lea, cand “Nicoara , fiul lui Gavriil vinde partea sa de ocina din Herlești, lui Ion Urzică din Iucșești “ (1591-1600).Satul Hârlești a luat fiinta odata cu improprietarirea din 1864. Pana la aceasta data locuitorii nu aveau proprietate personala si munceau pe mosia boierului Ichim Adam care locuia la Iasi. In acest sat era o velnita administrata de un oarecare Hârlea si I se mai zicea si gramaticul pentru ca tinea socoteala mosiei. De la Hârlea a căpătat si numele satului Hârlesti . In anul 1846 Ichim Adam a zidit Biserica din satul Hârlești cu Hramul “Sfinții Trei Ierarhi”. In timpul acesta era pe mosia sa cam 30 de familii. Avand biserica aceasta asezare si-a marit numarul de muncitori si biserica a constituit matca, formandu-se satul Hârlești. Inainte de improprietarirea  din 1864 un oarecare proprietar cu numele Miclescu de peste Siret, Satul Gorovei (Icușești de azi) afland de expropiere a fugarit muncitorii de pe mosia sa pentru ca trebuia sa le de-a pamant, astfel ca in seara de Inviere, nu se stie anul o parte din familii au trecut Siretul si s-au stabilit la Harlesti, iar o parte la Rocna si Spiridonești.

Pentru a mari arealul locuibil s-au facut defrisari in lunca Siretului, astfel ca satul este o comunitate inchegata de oameni ,fii de clăcași.

Din punct de vedere administrativ-bisericesc satul Hârlești a fost filie a parohiei Horia (fosta comuna Elisabeta-Doamna), iar mai tarziu a fost arondat parohiei Onișcani .

Potrivit inscrisurilor in chirilica de pe cateva obiecte de cult (un potir, un chivot si o ferecătura metalica a Sfintei Evanghelii ) „s-a afierosit la biserica din satul Harlesti, spre pomenirea robului lui Dumnezeu Ianache Adam si a tot neamul “, avem confirmarea primei atestari a unui lacas de cult in Hârlești, biserica este din caramida in forma de nava cu o singura turla clopotnita pe pridvor avand lungime de 11 m, latime 5 m si 5 m inaltime la interior.Inscriptia de pe cutia de argint in care s-au pus părticele din Sfintele Moaste, depuse in piciorul Sfintei Mese , “anul 1862 luna mai , ziua 8, Pulherie Anghel “ 

aminteste de anul sfintirii .Relicva se păstrează la muzeul Centrului Eparhial.

 

Preoti care au slujit:

Preotul Simionescu Emanuil numit in 1903

Preot Ciocoiu

Preot Ioan Popescu a slujit 45 ani

Ieromonah Rădulescu

Preot Constantin Popa a slujit 4 ani

Preot Petru Lupu a slujit 6 ani

Preot Mihai Beicu  (1984-2002)

Preot Pătrășcan Florin (2002- în prezent)

 

Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu:

In anul 1899 biserica a fost zugravita cu sprijinul credinciosului Ion Ieremia

In anul 1938 a fost restaurata in timpul preotului Ioan Popescu

In anul 1981 in timpul preotului Petre Lupu

In 1994 la 29 mai in timpul preotului Beicu Mihai cu prezenta P.S. Eftimie Luca

In 2002 luna martie 1 cu numirea actualului preot Florin Pătrășcan filia Hârlesti a devenit parohie , credinciosii coordonati de preotul paroh au demarat lucrari de restaurare si infrumusetare ,a fost ridicat un asezamant social filantropic.Lucrarile au continuat cu izolarea peretilor exterior, pictarea ocnitilor, acoperis nou, incalzire central, amenajarea aleilor, imprejmuire cu gard a curtii bisericii, la interior a fost refacuta pictura, s-a inlocuit tamplaria cu lemn stratificat si geam termopan si s-a inlocuit pardoseala cu gresie si incalzire prin pardoseala, a fost refacut piciorul Sfintei Mese si placat cu marmura la care s-a adaugat construirea unui lumanarar, iar in intersectia principala a satului s-a ridicat o troita, a fost reimprejuit cimitirul si s-a ridicat o noua clopotnita

In anul 2012 la 4 noiembrie s-a facut Sfintirea cu participarea P.S.Ioachim Băcăoanul, Arhiepiscop al Romanului si al Bacaului.

Scrie, Doamne, în cartea vietii pe iubitorii lacasului tau cel sfant! Veșnică pomenire fie ctitorilor!

 

You may also like...