Pelerinaj al Parohiei Hemeiuș în cadrul proiectului „Hristos – lauda bătrâneților mele”

Programul socio-educațional al Protoieriei Bacău intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele” a continuat cu cea de a doua activitate dedicată seniorilor Parohiei „Sfinții Împărați – Hemeiuș” în zilele de 8 și 9 octombrie, cu un pelerinaj intitulat „Pe urmele Părintelui Arsenie Boca”. Beneficiarii proiectului, ce se desfășoară în cadrul centrului socio-educațional „Sfântul Ierarh Dosoftei”, derulat cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au avut ocazia să cunoască unele dintre cele mai importante Mănăstiri de pe Valea Oltului și Valea Jiului după cum urmează: Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche, Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Prislop și Mănăstirea Brâncoveanu- Sâmbăta de Sus, la care s-a adăugat ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu.

Pe parcursul celor două zile, pelerinii au avut ocazia de a asista și învăța de la ghizi și părinți ai mănăstirilor aspecte din trecutul și prezentul așezărilor monahale. Astfel, la Mănăstirea Șinca Veche, pelerinii au avut prilejul de a vedea cum arătau bisericile rupestre de altă dată, săpate în piatră, ascunse sub pământ, în care monahii, în timpul prigoanei religioase a generalului Buccow din Ardeal, au reușit să reziste și să păstreze prin osteneli numai de ei știute spiritualitatea ortodoxă din Transilvania. În noul Paraclis, au putut totodată să cinstească ocrotitorul întregului ansamblu monahal și s-au închinat la racla ce adăpostește o părticică din Moaștele Sf Ierarh Nectarie de la Eghina.

La Mănăstirea Cozia, seniorii au putut admira cu multă plăcere complexul monahal medieval situat lângă orașul Călimănești, pe malul Râului Olt. Popasul a însemnat totodată și o scurtă lecție de istorie în care s-au prezentat cele două mari personalități ce odihnesc în pridvorul Bisericii centrale închinate Sfintei Treimi, anume Domnitorul Mircea cel Bătrân – ctitorul mănăstirii și Monahia Teofana – mama marelui domnitor Mihai Viteazu.

După un popas la Castelul Arutela construit în sec al II-lea de legiunile romane, pelerinii au continuat periplul spre Mănăstirea Turnu. Drumul a fost parcurs pe jos, într-o plimbare de câțiva kilometri de-a lungul Râului Olt, înconjurați de un peisaj ce amintește de cuvintele psalmistului, minunate sunt lucrurile Tale Doamne. Drumeția, binevenită după orele petrecute în autocar, dezmorțește și simțirile și curiozitatea despre cei doi mari sihaștri, nevoitori aici, ce sunt prăznuți le data 5 octombrie, Sfântul Cuvios Misail și Sfântul Cuvios Daniil, avva și ucenicul și care au fost canonizați în 2016 de către Biserica Ortodoxă Română. Au fost vizitat și complexul monahal, bisericuța cea veche din secolul XIV ridicată de Ieroschimonahul Misail, chiliile săpate în stâncă, dar și noua biserică centrală, dispusă pe două niveluri, cu două altare unde se adună viețuitorii mănăstirii la vremea rugăciunii.

Către seară grupul de credincioși a ajuns la Mănăstirea Hurezi, renumita lavră domnească a familiei Brâncoveanu, cea mai reprezentativă construcție în stil brâncovenesc. Aici, pelerinii au asistat la slujba Privegherii celei Mari și s-au închinat Marelui Voievod, Sfântului Mucenic Constantin Brâncoveanu ale cărui sfinte moaște sunt așezate în pronaosul bisericii centrale. Zorii zilei au fost petrecuți la Masa Tăcerii și întregul complex Brâncuși.

Următorul popas a fost la Mănăstirea Lainici, urmând apoi Mănăstirea Prislop, obiectivul central al pelerinajului ce a adus multă emoție tuturor. În tăcere pelerinii s-au așezat la rând pentru a se putea închina la crucea ce străjuiește mormântul celui supranumit sfântul Ardealului. Momentele petrecute aici au fost clipe de rugăciune de mulțumire aduse lui Dumnezeu și Cuviosului Părinte Arsenie Boca. Seniorii au ieșit cu lacrimi de bucurie în ochi, pe de o parte ca au fost învredniciți în ciuda neputințelor vârstei să ajungă aici, pe de altă parte că au putut aduce o rugăciune pentru cei de acasă, copii și nepoți, sau pentru cei mai dinainte plecați spre brațele părintești ale Tatălui celui ceresc. Cei mai îndrăzneți au parcurs cu mulă bucurie poteca ce duce spre peștera unde s-a nevoit și a primit sfârșitul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop.

Ultimul popas duhovnicesc a fost Mănăstirea Sâmbăta de Sus – Brâncoveanu. La poalele Munților Făgăraș, într-o oază de cultură și spiritualitate, creștinii au poposit încă o dată într-una din ctitoriile Sfântului Constantin Brâncoveanu. Părintele Daniil relatează aici câteva din experințele sale ce amintesc și de marele duhovnic al locului, Părintele Teofil Părăian. Pelerinii călcă pragul chiliei sale și văd cu ochii trupești ceea ce ochii duhovnicești ai părintelui au descoperit și au contemplat, iubirea lui Dumnezeu. 

Târziu în noapte enoriașii parohiei revin la casele lor mulțumind lui Dumnezeu pentru toate. Cu siguranță gândurile despre acest pelerinaj de suflet, precum și bucuria întâlnirii cu atâția sfinți ai neamului românesc vor fi prezente mult timp în sufletele seniorilor beneficiari ai proiectului „Hristos – lauda bătrâneților mele”. Alese mulțumiri tuturor celor are s-au implicat în desfășurarea acestui pelerinaj, în special D-lui Dumitru Nănescu.

You may also like...