Pelerinaj în Israel pentru credincioși din Parohia Hemeiuș, în contextul Anului Omagial 2023

În contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, în perioada 29 august – 3 septembrie, Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Hemeiuș, a organizat un pelerinaj de studiu biblic în Țara Sfântă.

Beneficiarii au fost în primul rând bunicii parohiei, care și-au dorit să vadă ceea ce au auzit citindu-se din pericopele Evangheliilor Duminicale și a marilor sărbători.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pașii pelerinilor au poposit prima dată la Nazaret, mai întâi la Biserica Ortodoxă a Bunei-Vestiri. De la izvorul de unde cândva șI Fecioara Maria își lua apa pentru treburile casnice, au parcurs străduțele înguste spre Biserica din Sinagogă – locul unde potrivit tradiției, Domnul a vorbit despre începtul activității Sale, ca plinire a profețiilor Vechiului Testament, ca la final să ajungă la casa unde a locuit Domnul Iisus împreună cu mama Sa și Dreptul Iosif, de la care avea să învețe meseria de tâmplar.

Fiecare pelerin a avut prilej de amintire pentru anii binecuvântați de împreună viețuire, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra lor, ca soț și soție în Biserica din Cana Galileii – locul unde Hristos a transformat apa în vin. Emoțiile au fost depline, mai ales pentru cei care nu îi mai aveau alături pe cei dragi ai lor.

Capernaumul a fost locul unde fiecare pelerin și-a amintit de pericopele duminicale atât de îndrăgite pe care le cunoșteau din fragedă copilărie: vindecarea slăbănogului, învierea fiicei lui Iar, vindecarea orbilor, vindecarea celui cu mâna uscată, vindecarea slujitorului sutașului, pescuirea minunată, potolirea furtunii pe mare, umblarea pe mare, vindecarea soacrei Sfântului Petru și multe altele. Mergând prin vechiul sit arheologic, bunicii au trăit pe de o parte bucuria de a înțelege arheologic Sfânta Scriptură, pe de altă parte bucuria de a călca prin locurile călcate odinioară de Apostoli și de Hristos.

Muntele Fericirilor a fost prilej de încântare și de cântare. Plini de emoție, în biserica construită aici a răsunat melosul dulce romțnesc și cântarea tradițională a celor 9 trepte ce ne conduc spre Împărăția lui Dumnezeu.

Deși unii trecuți de mult de 65 de ani și-au arătat sufletul de copil când ajunși pe malul Mării Galileii, unde Apostolii pescari își duceau viața de zi cu zi, înainte de urmarea lui Hristos.

După ce și-au luat rămas bun de la partea de nord a Țării Sfinte, pașii lor s-au îndreptat spre cel mai vechi oraș din lume, cu o istorie de peste 7000 de ani: cetatea palmierilor – Ierihon. Acolo s-au bucurat să audă rugăciunile în graiul de la așezământul românesc, dar mai cu seamă, când au poposit la racla Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, din pustiul Hozeva, unde împreună au citit Acatistul Sfântului Cuvios. 

Mergând mai departe prin pustiu, bunicii au adus slavă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a se închina la racla Sfântului Sava cel Sfințit din inima pustiului Iudeii, la Mănăstirea Sfântul Teodosie – începătorul vieții de obște din Palestina și la Sfântul Gherasim de la Iordan, a cărui viață de multe ori și ei o povestesc nepoților. 

Din nou clipele de emoție s-au reactivat când pelerinii au atins apele Iordanului. Troparul Bobotezei a rasunat în Valea Iordanului spre amintirea Marelui Praznic.

Betleemul și împrejurimile lui i-au făcut pe bunici să-și amintească pe de o parte de Nașterea Domnului, pe de altă parte de copilăria lor, când mergeau la colindat, pe ulițele satului, bucurându-se de darurile primite de la oameni. Și ca într-o retrăire a unui timp, care pare atât de îndepărtat, ca la un semn au dat din nou glas amintind ca ”Astăzi s-a născut Hristos”, că ”Trei păstori” au venit să I se închine și că vestea minunată adusă în Betleem și ei o vor aduce în casele lor.

Bucuria Nașterii s-a mutat pe străzile Ierusalimului care amintesc pe de o parte de intarea trimfală a lui Histos, în Duminica Floriilor, pe de alta de întristare pentru arestarea Domnului din Grădina Ghetsimani și drumul Crucii, pe care seniorii l-au parcurs cu multă emoție. Fiecare oprire a însemnat un moment de rugăciune și de conștientizare a Săptpmțnii Patimilor. Urcușul pe Golgota și piatra ungerii, i-a făcut să-și amintească de slujba de Prohod al Domnului, la care au participat cu mult drag, încp de când erau și ei copii.

Mormântul Domnului a fost centrul pelerinajului. Bunicii au adus pe lespedea mormântului toată viața lor, rugăciunile pentru cei de acasă, pentru copii și nepoți , pentru cei ce nu mai sunt printre noi, pentru țara noastră și pentru o viață mai bună. Pe chipurile multora se puteau vedea deslușit urme ale lacrimilor bucuriei de a fi atins locul Învierii lui Hristos. Iar bucuria a fost deplină când peste doar câteva ore, au participat cu toții la Sfânta Liturghie, unde s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Acest moment s-a scris în inima fiecărui pelerin ca fiind cel mai frumos din timpul binecuvântat petrecut în Țara Sfântă.

Asemeni apei din Scăldătoarea Siloamului, bunicii noștri au trecut pe sub cetatea Ierusalimului prin Tunelul lui Ezechia, admirând istoria acestei cetăți. Au trecut pe la Mănăstirea Sfintei Cruci, unde cândva creștea copacul din lemnului căruia s-a făcut Crucea Domnului și au poposit la Lod – locul unde s-au întâlnit cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Părintele Andrei Antal, parohul bisericii din Hemeiuș, s-a bucurat pentru bunici, că au avut prilejul de fi pelerini în Țara Sfântă, „o ocazie unică pe care am așteptat-o de o viață” – așa cum avea să concluzioneze unul dintre pelerinii seniori.

„Mulțumim pentru binecuvântarea de a fi pelerini în Țara Sfântă Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pelerinilor și familiilor care au susținut seniorii pentru a putea împlini toate cele ce au fost necesare pentru realizarea acestui pelerinaj de studiu biblic spre Slava lui Dumnezeu.” Pr. Andrei Antal

You may also like...