Activități diverse pentru copiii Centrului OSANA al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Centrul de Catehizare Osana al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” a fost înfiinţat în luna iunie 2021. De atunci şi până în prezent, în fiecare săptămână, au avut loc diverse activităţi. Centrul Osana este format dintr-un număr de 50 de copii din parohie, care participă duminica la Sfânta Liturghie, se spovedesc, se împărtăşesc şi participă la catehezele adresate lor.

În anul 2021, coordonatorul centrului catehetic, părintele Ionuţ Epure, ajutat de voluntari, a implementat o Şcoală de Vară, la care beneficiarii au petrecut momente unice atât în timpul slujbelor, a catehezelor cât și în timpul plimbărilor la I.S.U. şi Baza aeriană 95 şi a excursiei la Mănăstirea Bogdana, Biserica din Borzeşti, Protoieria Oneşti, Salina Târgu Ocna.

În restul anului, activităţile au fost diversificate. De la jocuri de socializare şi sportive, la ateliere de creaţie (brăţări, pictură pe icoane, pictură pe globuri, origami) şi seri de filme religioase, de la activităţile desfăşurate în colaborare cu Club-karate Sfinx Bacău, la patinaj, copiii s-au bucurat de fiecare întâlnire în parte, demonstrând că era o nevoie acută de a se implementa un astfel de centru.

În anul 2022, Centrul Osana îşi propune să implementeze pentru beneficiari proiectul de cateheză al Patriarhiei Române „Rugăciunea în viaţa mea” alături de Şcoala Gimnazială „Alecu Russo” situată în parohie şi grădiniţele aferente, reprezentate prin profesorii de religie ortodoxă. Prin intermediul şcolii, celor aproximativ 60 de copii li se vor adăuga încă un grup de 30 de copii, elevi ai şcolii „Alecu Russo”.

Tot în anul acesta s-a înfiinţat şi Clubul de Şah Osana, ce se desfăşoară în paraclisul bisericii de două ori pe săptămână, având o grupă de începători şi una de nivel mediu. Luna aceasta, întâlnirile au fost pentru acomodare şi explicarea pieselor de pe tabla de şah, urmând ca sub îndumarea profesorului copiii să îşi perfecţioneze tactica de joc.
De asemenea, în Centrul Osana se mai desfăşoară şi ore de meditaţii pentru limba engleză nivel începători, limba franceză şi limba română şi matematică pentru clasele a III-a, a IV-a, iar în vară şi pentru examenul de clasa a VIII-a.

Activitatea centrului este una laborioasă, alături de părintele coordonator fiind implicaţi 6 voluntari, dintre care 4 cadre didactice. Centrul mai are locuri de înscriere pentru copii şi astfel, îi invită pe cei din parohie şi nu numai să se alăture activităţilor din „curtea bisericii”.

You may also like...