A şasea întâlnire din cadrul Proiectului Naţional Catehetic – 2022 la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim”
A şasea întâlnire din cadrul Proiectului Naţional Catehetic – 2022 „Rugăciunea în viaţa mea”, a avut loc în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim”, Bacău, în cadrul Centrului de Catehizare „Osana”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Centrul de Catehizare „Osana” se bucură de parteneriatele cu unităţile de învătământ din cuprinsul parohiei şi de o înfrăţire reală, deoarece copiii participanţi la proiectele bisericii învaţă în mare proporţie în aceste şcoli.
Se doreşte ca profesorii de religie şi bineînţeles şi care predau alte materii să formeze o punte între ceea ce primesc copiii, în dar, ca ştiinţă de la şcoală. Normalitatea lucrurilor este ca în clipa care la oră primesc învăţături despre icoane, într-un format practic să ajungă în biserică să le vadă, dar să înţeleagă şi cum ne închinăm înaintea icoanei şi evlavia pe care trebuie să o simţim. Astfel, nu vorbim doar despre o religie scolastică, ci de o trăire reală a credinţei.
Înţelegând din istorie că şcoala a apărut în strânsă legătură cu biserica, în curtea bisericii, părintele coordonator al centrului dorește ca prezenţa preotului în şcoală să nu fie doar la deschiderea anului şcolar, dar şi profesorii de religie să îşi poată exprima fraternitatea cu slujitorii bisericii, înţelegând că profesor înseamnă în primul rând dascăl, de altfel cuvânt bisericesc.
Şcoală Gimnazială „Alecu Russo” participă în mod direct la acest proiect de catehizare, iar ca şi coordonatori implicaţi în proiect sunt doamna mediator şcolar Burac Ioana Andreea, care a realizat anunţarea proiectul în şcoală, a explicat elevilor scopul proiectului, dar şi activităţile deosebite care se desfăşoară în parteneriat cu biserica, domnul profesor Enache Andrei, domnul profesor Abaza Maria şi domnul profesor Zavada Constantin Adrian. Este un început nou al acestei înfrăţiri, ca printr-o colaborare a profesorilor cu preoţii parohiei să obţinem un mediu cât mai sănătos pentru copiii participanţi.
Şcoala Gimnazială „Ion Luca” participă la acest proiect al Patriarhiei prin implicarea deosebită a domnului profesor Poenaru Ilie. Săptămâna aceasta, preotul coordonator Epure Ionuţ a fost invitat de domnul profesor la ora de religie a claselor a IV-a şi a V-a, oferind părintelui prilejul de a prezenta atât proiectul de catehizare, dar şi celelalte activităti ale bisericii: ora de şah şi meditaţiile la limba română, matematică, limba engleză şi limba franceză.
Un număr de peste 70 de copii au participat, duminică, 13 februarie 2022, la Sfânta Liturghie, o parte din ei primind Sfânta Împărtăşanie. După rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, copiii au servit masa, apoi a urmat activitatea propriu-zisă. Începând cu ora 11:30, domnul profesor Poenaru Ilie a ţinut o prelegere despre rugăciunea de obşte, explicând valenţele rugăciunii în societate. Având un auditoriu de la 4 la 16 ani, le-a cucerit atenţia, printr-o frumoasă pildă-poveste a omului care spunea tot timpul „Mare-i Dumnezeu!”, reuşind prin intermediul unei poveşti să transmită mesajul rugăciunii şi spre fraţii şi părinţii de acasă.
Doamna mediator Burac Ioana Andreea, alături de ceilalţi voluntari, a propus realizarea unui „lanţ de rugăciune”. Copiii au scris pe fâşii de hârtie, motivul pentru care ei se roagă, de la iubire, sănătate, spor la învăţătură, familie, pace etc., iar ulterior, aceste fâşii au fost lipite, formând un „lanţ al rugăciunii”, sperând să lege cu acesta cerul de pământ.
Spre finalul activităţii, doamna profesor învăţământ preşcolar Jurcuţ Ioana, i-a antrenat pe copii cu câteva jocuri, prin care aceştia trebuiau să înţeleagă nevoia rugăciunii unul faţă de celălalt, importanţa apartenenţei faţă de trupul bisericii, dar şi scopul distractiv al jocului.
Următoarea activitate, intitulată „Colţul de rugăciune”, va avea loc duminică. Prin aceasta ne dorim să explicăm copiilor că în fiecare casă ar trebui să existe un colţ spre răsărit în care să fie o icoane, o Sfântă Cruce şi cărţi de rugăciune. Aşa cum cei doi pereţi şi tavanul se unesc într-un punct, înţelegem şi dogma Sfintei Treimi: Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Şi nu poate exista o icoană „mai valoroasă” pentru copiii, decât una pictată în timpul rugăciunii chiar de ei înşişi. De aceea, mult aşteptata pictură pe sticlă pe fundalul rugăciunii inimii „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!” va aduce la lumină opera copiilor sub umbra Bunului Dumnezeu.
Biserica aşteaptă cu braţele deschise, toţi copii doritori de bun şi frumos. În cadrul acestui centru funcţionează un club de şah, cursuri de limbă franceză şi de limbă engleză, dar şi pregătire la limba română şi la matematică, ajungându-se la nevoia unui orar al bisericii, la care copii să poată participa.