Liturghia păcii pentru beneficiarii Centrului „Osana” al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău

În Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiespicop Ioachim, de mai bine de jumătate de an a fost înfiinţat Centrul de socializare pentru vârstnici „OSANA”. Marţi, de 1 martie 2022, a avut loc o rugăciune pentru pace şi o discuţie pe tema suferinţei, dar a fost şi un prilej de a se dărui mărţişorul ca simbol al primăverii.

Începând cu ora 07:30, beneficiarii Centrului OSANA, au participat la Sfintei Liturghie, sub protia preotului invitat Trofor Gavril, paroh al Bisericii din Traian cu hramul „Sfinţii Împăraţi” , coordonator de asemenea al unui centru catehetic pentru copii. Atât în timpul Sfintei Liturghii dar şi la sfârşitul acesteia, preoţii au rostit rugăciuni pentru pacea poporului român, dar şi pentru poporul ucrainian aflat la grea încercare.

Cuvântarea părintelui Gavril a început conform programului săptămânal la ora 09:00, fiind urmat de un dialog cu beneficiarii centrului profund mişcaţi de vremurile trăite.
Părintele a explicat că „suferinţa”, deşi de multe ori văzută ca fără sens, nu este lipsită de scop. Exemplul central al suferinţei creştine îl reprezintă suferinţa Mântuitorul Iisus Hristos pe lemnul Sfintei Cruci, urmată de suferinţa apostolilor şi a martirilor creştini.

Pentru urmaşii lui Hristos Domnul suferinţa este medicamentul mântuirii: Omul este împăratul creaţiei, dar coroana lui este împletită cu spini! Sfântul Vasile cel Mare: La originea tuturor relelor se află omul cu voinţa sa liberă îndreptată nu spre virtute ci spre păcat şi patimi. Deasemenea citândul pe Părintele Duminitru Stăniloaie a concluzionat: „De pe dealurile bucuriei, în văile necazurilor, aşa decurge viaţa omului duhovnicesc, dar ea înscrie un real progres în aceste alternanţe.”
La sfârşitul activităţii, a avut loc o agapă creştină, apoi s-a făcut o inventariere a colectei pentru refugiaţii din Ucraina, urmând să fie duse la sediul Protoieriei Bacău.

You may also like...