Atelier de meșteșugit pentru copiii Centrului OSANA al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău
În Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a luat ființă Centrul de catehizare pentru copii „OSANA” unde se desfăşoară cateheze dar şi mai multe activităţi educative nonformale, duhovnicești și de socializare. După aproape un an de la înfiinţarea Centrului, programele dedicate copiilor se desfăşoara zilnic, începând cu „Şcoala de duminică”, continuând cu activităţi şi ateliere tematice, cursuri de limbă engleză şi franceză şi ore de pregătire la limba română şi matematică, beneficiarii centrului fiind între 80 şi 100 de copii, de la 4 la 17 ani.
Concursul Național Catehetic al Patriarhiei Române „Rugăciunea în viaţa mea” ce se derulează şi în această parohie, este mult îndrăgit de beneficiarii Centrului, deoarece rugăciunea a fost trăită în diversele viziuni ale copilariei, dar şi noi valenţe ale rugăciunii au fost văzute ca noutăţi pentru cei mici. Atelierele care împlinesc cateheza, au un impact deosebit pentru copii, deoarece sunt în strânsă legătură cu anumite cunoştinţe noi însuşite, făcând o punte între biserică şi locul de rugăciune de acasă.
În duminica „Izgonirii lui Adam din rai” a fost derulat al şaptelea capitol din concursul național catehetic. Copiii au lăsat „secul” gustând pizza cu brânză, au ascultat mai apoi o poveste cu tâlc religios rostită cu mult tact de domnul profesor de religie Ilie Poenaru, apoi părintele coorodnator Ionuţ Epure a dialogat cu beneficiarii despre cum trebuie ţinut postul de copii, ce canon de rugăciune ar trebui să practice, cât de des trebuie să se spovedească şi împărtăşească cei mici.
Pornind de la zilele de post ce trebuie înşirate ca mărgelele pe aţă, doamna preoteasă Ana-Maria, a susţinut atelierul de brăţări, ajutată de voluntari, astfel fiecare copil în parte a făcut cânte o brăţară pentru ziua mamei, urmând ca acasă să înceapă rugăciunea inimii în timp ce mânuţele lor agere să facă aceste brăţări ale prieteniei. Scopul a fost atât mutarea gândurilor celor mici de la calculator şi telefon de sunt ca lipiţi, petrecerea de timp bun alături de părinţi şi fraţi, dar şi îndemnul de a posti şi a se ruga acum la începutul postului.
De asemenea cursul de şah ce se desfăşoară în timpul săptămânii are rezultate promiţătoare, astfel speraţa Centrului este de a participa la o Cupă de şah între parohii. În parteneriat cu Clubul Ovidenia, sâmbăta la orele prânzului se desfăşoară activităţile sportive tip exatlon şi judo. În prima săptămână din post copii sunt aşteptaţi la slujbele bisericii, la Canonul cel Mare, unde vor rosti rugăciuni şi psalmi. Urmează pregătirea pentru hramul bisericii „Floriile” cu ateliere de flori şi cântări bisericeşti.