Ziua de comemorare a deţinuţilor politici anticomunişti dintre anii 1944-1989 în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău

În Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim Bacău”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului părinte Arhiepiscop Ioachim, Centrul de Socializare Vârstnici „Osana” a avut o întâlnire cu caracter duhovnicesc, având ca subiect deţinuţii politici anticomunişti ce au vieţuit între 1944-1989.

În ziua de prăznuire a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, începând cu ora 08:00 s-a săvârşit Utrenia şi Litughia Darurilor mai înainte sfinţite, în cadrul căreia s-au împărtăşit credincioşi care cu evlavie au ţinut post negru de duminică seara până miercuri la liturghie, ridicând rugăciuni pentru pacea poporului român, dar şi pentru vecinii noştri care sunt în necazuri şi supărări.

De la ora 11:00 s-a săvârşit parastasul pentru eroii neamului românesc şi pentru deţinuţii politici anticomunişti. Beneficiarii centrului au gustat din „sfinţii” mult aşteptaţi, ca o mângâiere acum în Postul cel Mare al Sfintelor Paşti. Preotul coordonator Ionuţ Epure, a susţinut o prelegere despre vremea de tristă pomenire a epocii comuniste, despre formele de detenţie a celor declaraţi anticomunişti, dar şi despre centrele de reeducare de la Gherla, Târgu Ocna, Târgşor, Suceava şi Piteşti, unde prin aplicarea metodelor de tortură, se urmărea convertirea la ideologia comunistă, despre penitenciarele de exterminare a elitei politice şi intelectuale de la Sighet, Râmnicu Sărat, Galaţi, Aiud, Piteşti şi lagărele de muncă: Canalul Dunăre-Marea Neagră,Poarta Alba, coloniile de muncă din Balta Brăilei, precum şi despre metodele de tortură folosite în aceste închisori comuniste.

De asemeni au fost evocate imaginile sfinte ale mamelor trecute la Domnul ale beneficiarior, acum la trecerea prin ziua de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii, înţelegând că biserica are ca zi de prăznuire mironosiţele femei, dar nu este o greşeală a oferi sentimentele noastre materne cu orice ocazie.

You may also like...